AAA

POLITIKA | 20.11.2018 10:50 > 20.11 13:24

RTS: Kosovo nije primljeno u Interpol

Kosovo danas na glasanju na generalnoj skupštini Interpola nije uspelo da dobije dovoljno glasova za članstvo u svetskoj policijskoj organizaciji, preneo je RTS.

Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata.

Posle pauze za prije Kosova je glasalo 68, protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata, navodi RTS.

Vučić: Uspeh male i ponosne Srbije, ali bez euforije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbijanje zahteva Kosova za članstvo u Interpol, uspeh "male, prkosne i ponosne zemlje", ali da zbog toga ne treba biti eforičan i ponižavati Prištinu.

"Ovo je uspeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis", kazao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

On je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.

Vučić je kazao da se po prvom rezultatu glasanja, gde je protiv članstva Kosova bilo 76 zemalja, a 20 uzdržano, pokazalo da "Kosovo nije bilo ni blizu dve trećine glasova".

Dodao je da je Paragvaj jedina zemlja, za koju je Srbija verovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova.

Prema njegovim rečima, Beograd će nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode.

"Mi jesmo poboljšali svoju medjunarodnu poziciju, ali mi ne smemo ovu prliku da iskoristimo da ponižavamo i poništavamo prištinsku stranu", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas kosovske Albance da ishod glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, posle koga Priština nije postala član svetske policijske organizacije, "ne dožive kao debakl ili veliki poraz već kao otrežnjenje".

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare pozvao kosovske Albance da "razumeju da svet nije više unipolaran i da je rešenje u dogovoru sa Beogradom a ne da neko Srbiji nameće rešenja".

On je pozvao predstavnike vlasti u Prištini da ukinu taksu od deset odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH na Kosovo, navodeći da "nama nije padalo na pamet da zaustavimo njihovih 5.000 kamiona ili 30.000 kamiona koji dolaze na teritoriju Kosova".

Stefanović: Dokazano je da je pravo jače od lobiranja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol veliki rezultat Srbije i dodao da je ponosan na sve ljude u tom ministarstvu ali i na ostale državne organe koji su se "lavovski borili" da se to spreči.

U izjavi Radio-televiziji Srbije, Stefanović je zahvalio svima koji su neumorno radili prethodnih meseci i ocenio da je tako dokazano da je pravo jače od lobiranja.

"Ovo je bio veliki uspeh ali i veliki ispit za Interpol", rekao je Stefanović i zahvalio svim zemljama koje su podržale Srbije i shvatile da bi se eventualnim prijemom Kosova u Interpol politizovao rad te institucije.

Dačić: Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol velika pobeda Srbije i srpskog naroda i dokaz da se ništa ne može rešavati na silu i bez dogovora sa Beogradom.

Dačić je pozvao prištinsko rukovodstvo da sada objasni svom narodu kako to ima 116 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i da li je on lagao kada je tvrdio da postoji veliki broj zemalja koji su u medjuvremenu povukle priznanje.

"Ja ovo pričam odavno. Ja sam im rekao da se ne prijavljuju (za Interpol), da se ne brukaju. Hteo sam da ih zaštitim od sramote. Neka sada objasne narodu kako ima 116 zemalja koji su ih priznali. Interpol ima 192 zemlje članice, u prvom krugu je glasalo 154. Za prijem je bilo 76 a protiv prijema 56, uzdržano je bilo 22 zemlje ali one se ne računaju. Njima je falilo 36 glasova da pobede. Pa sada neka objasne narodu jesmo li lagali kada smo govorili da su zemlje povlačile priznanja. Gde je taj spisak od 116 zemalja koje su ih priznali?", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su nakon prvog kruga glasanja odredili i pauzu ali da nije bilo moguće da se ishod glasanja promeni.

"Njima je falilo 36 glasova. Pa nije im ni (austrijski premijer Sebastijan) Kurc pomogao. Kurc i Tači su slavili! E, pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli. A i inače sam Kurcu rekao: 'Ti si, bre, pametan čovek. Pa koja budala je na strani gubitnika?'", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nije vreme da Srbija bude euforična ali je, ipak, ocenio da se radi o velikoj pobedi i debaklu Prištine. On je rekao da to pokazuje i da Priština mora da se vrati dijalogu i da zajedno sa Beogradom reši medjusobne probleme.

"Svi kažu da je to policijska organizacija. Ako je policijska, što su zapeli da udju tamo kada su oni već svi ušli, kada su već svi na poternici", rekao je Dačić.

Tači: Pobedio je organizovani kriminal, gubitnici su Kosovo i Srbija

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas ocenio da je neuspeh prijema Kosova u Interpol pobeda organizovanog kriminala i da su gubitnici Kosovo i Srbija.

"Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo", rekao je Tači.

On je naglasio da Kosovo želi da bude deo borbe protiv organizovanog kriminala, ali da je današnjom odlukom Generalne skupštine Interpola to pravo uskraćeno.

Kosovski predsednik vidi mogućnost rešavanja problema učlanjenja Kosova u medjunarodnim organizacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije koji se održava uz posredovanje EU.

"Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD-om i EU da jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom", rekao je on.

Vlada Kosova: Divlja kampanja Srbije kriva za ishod glasanja u Interpolu

Vlada Kosova navela je da je "duboko razočarana" rezultatima glasanja u Generalnoj skupštini Interpola a za neuspeh u vezi zahteva za članstvo u toj organizaciji okrivila "divlju kampanju Srbije".

U saopštenju se navodi da je "kampanja Srbije protiv učlanjenja Kosova u medjunarodnu policijsku organizaciju u suprotnosti sa idejom o normalizaciji odnosa dve zemlje, tim pre što se radilo o tehničkom a ne o političkom pitanju".

"Glasanje protiv prijema Kosova u Interpol čini uslugu samo kriminalu i kriminalcima i niko ne treba da se obraduje ovoj činjenici", stoji u saopštenju.

Vlada je izrazila zahvalnost svim državama koje su glasale za prijem Kosova u Interpol i "svima onima koji su pokušali da pomognu Kosovu u ovom značajnom procesu".

"Kosovo će nastaviti da konsoliduje svoje institucije i u bliskoj budućnosti će postati i punopravni član Interpola", navodi se u saopštenju.

Skot: Šteta što Kosovo nije primljeno u Interpol

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da je "šteta" što Kosovo nije primljeno u Interpol.

Komentarišući ishog glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, ambasador je novinarima u Beogradu rekao da je više glasova bilo za prijem Kosova nego protiv ali i da su to pravila po kojima je potrebna dvotrećinska većina za članstvo u medjunarodnoj policijskoj organizaciji.

Skot je dodao da je Interpol organizacija koja podrazumeva saradnju policija što je kako je rekao, "važno u borbi protiv kriminala".

Američka ambasada u Prištini ocenila je danas da svi gube odbijanjem zahteva da Kosovo bude primljeno u Interpol i dodala da podrška članstvu u toj organizaciji "nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova".

"Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o jačanju globalne saradnje u oblasti sprovodjenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim ishodom, svi gubimo", navela je ambasada u saopštenju.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.