AAA

POLITIKA | 29.11.2018 17:30

Vlada:Usvojen Predlog za promenu Ustava u oblasti pravosudja

Vlada Srbije saopštila je da je danas na sednici usvojila predlog za promenu Ustava koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva.

Promene odredbi koje je Vlada danas usvojila "imaju za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizovati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja", navedeno je u saopštenju.
"Usvojenim promenama ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti", navela je Vlada.

Promena Ustava u delu pravosudja, navedeno je u saopštenju, neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i uskladjivanju s evropskim pravnim tekovinama i standardima.

U saopštenju je precizirano da su "u cilju poboljšanja organizacije sudskih vlasti i položaja javnih tužilaca, predložene promene odredbe člana 4 Ustava, odnosno članovi 142-165, kao i da se sledstveno tome, promene odredbe člana 99. Ustava (nadležnost Narodne skupštine), člana 105 (način odlučivanja u Narodnoj skupštini) i odredbe člana 172 Ustava (izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda)".

Vlada Srbije je danas utvrdila mišljenja na amandmane narodnih poslanika i uputila ih Narodnoj skupštini.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.