AAA

POLITIKA | 30.11.2018 13:45

Vučić: Predsednik Kipra pisaće evropskim liderima zbog poteza Prištine (VIDEO)


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Nikoziji da je od predsednika Kipra Nikosa Anastasijadesa dobio obećanje da će uputiti pismo svim evropskm liderima i upozoriti na moguće katastrofalne posledice poteza Prištine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao da je od kiparskog kolege "tražio savete za tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazi ne svojom krivicom već potpuno nejasnom odlukom prištinskih vlasti da uvedu takse od 100 odsto na robu iz Srbije".

"Cela Evropa je to osudila, ali gotovo da nema nikavih promena u ponašanju Prištine. Oni sada žele nove provakacije, najavljuju formiranje vojske Kosova suprotno svim sporazumima koje smo potpisali i postigli", rekao je Vučić.

On je dodao da je zamolio predsednika Anastasijadisa da sve evropske partnere upozna s mogućim katastrofalnim posledicama takvih poteza Prištine i da mu je zahvalan na obećanju da će uputiti pismo svim evropskim liderima jer zna "kako se čuje njegov glas u svim evropskim metropolama".

Posle medjuvladine sednice Srbije i Kipra kojom su zajednički predsedavali predsednici dve zemlje, Vučić je rekao da će sledeće godine u Beogradu biti održan treći takav Srbije i Kirpa, ali i trojni sastanak Srbija-Kipar-Grčka na kojem će biti reči i o tome kako bi deo gasa preko Bugarske mogao da dolazi u Srbiju iz gasovoda Ist med.

"Imaćemo treći susret Srbije i Kipra u Srbiji, ali ćemo biti i domaćini trilateralnog susreta Srbije, Kipra i Grčke, i sa velikim zadovoljstvom ćemo sa našim prijateljima razmatrati sve vidove saradanje u različitim društvenim oblastima... od razmene znanja i saznanja u oblasti prosvete i kulture... ili da vidimo kako i na koji način da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dodje do Srbije preko Bugarske iz Ist meda, iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas", rekao je Vučić.

Kiparski predsednik je rekao da trilateralni samit Srbije, Grčke i Kipra planiran za sledeću godinu ima za cilj da unapredi stabilnost i bezbednost na Balkanu i istočnom Sredozemlju.

Anastasijades je ponovio da Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije kojoj pruža podršku na evropskom putu. Kipar je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Vučić je kiparskom kolegim ali "i gradjanima Kipra zahvalio na iskrenoj i ogromnoj podršci Srbiji na evropskom putu i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", a posebno na nedavnoj podršci u Interpolu, dodajući da i će i Kipra uvek moći da računa na podršku Srbije u svim medjunarodnim institucijama i organizacijama.

On je rekao da je na drugoj medjuvladinoj sednici Srbije i Kipra bilo reči i o unapredjenju ekonomske saradnje, uzajamnoj podršci u medjunarodnim telima i oragnizacijama, evropskom putu Srbije, ali i o saradnji na planu oragniazovanja dijaspore gde će Srbija nastojati da primeni kiparsko iskustvo. Resorni minsitri otpisali su više sporazuma o saradnji.

Po dolasku u Nikoziju gde da je predsednik Kipra Anastasijades dočekao ispred Predsedničke palate, Vučić je položio venac na spomenik Makariosu Trećem, a tokom posete najavljen je i njegov sastanak sa kiparskim arhiepiskopom Hrisostomosom Drugim.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.