AAA

POLITIKA | 06.12.2018 11:30 > 06.12 11:48

Djilas: Nije daleko vreme kad će Vučić izgubiti vlast

Lider Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Djilas izjavio je danas da će predsednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izgubiti vlast na izborima i, mada, kako je rekao, "ne voli kladionice", ne misli da je to daleko.

Djilas je u intervjuu za novi broj Nedeljnika, najavio da će se za vreme novogodišnjih praznika više posvetiti osnivanju stranke, koja će automatski postati jedna od osnivača SZS.

"Kada smo pravili SZS partneri su mi rekli da nije prirodno da osnivači budu devet organizacija i Dragan Djilas kao pojedinac. Postignut je dogovor da za šest meseci formiram stranku koja će automatski postati jedan od osnivača SZS", objasnio je Djilas.

On je rekao da će praviti nešto novo, da će verovatno sa nekim ljudima pokušati da se spoji u jednu stranku kako se ne bi rasipala energija.

"Moja opcija je levica. Zaista mislim da država mora da bude kontrolor u ekonomiji i da brine o svojim gradjanima", rekao je Djilas i naveo da želi da ga pamte po tome što je omogućio nekim mladim ljudima da udju u politiku.

Na pitanje o Borisu Tadiću, Saši Jankoviću i Milošu Jovanoviću, Djilas je rekao kako veruje da će neki od njih, "koji sa nama dele iste ideje ili su blizu naših 30 programskih tačaka, postati deo naše zajedničke priče".

"U našem društvu dominiraju strah, agresija i mržnja. I to mora da prestane", rekao je Djilas, koji smatra da je za to Vučić najodgovorniji.

Djilas je pozvao vlast da prestane da deli gradjane "na one koji su 'za' i 'protiv' Srbije", da "širi mržnju i laže narod".

"Pobedili ste na izborima i 2012, odnosno mi smo izgubili. Danas kad vidim ko je sve bio u DS i gde su ti ljudi, moj odgovor je da je narod bolje video šta se dešavalo u Srbiji nego mi sami", rekao je Djilas.

On je poručio gradjanima da pogledaju gde smo danas posle šest godina vlasti SNS.

"I ako im je bolje, neka opet glasaju za Vučića, ali ako nije...", rekao je Djilas.

On je rekao da je stopa kriminala toliko narasla da je veliko pitanje ko danas upravlja Srbijom kao i da misli da je "trenutno mafija jača od države".

"SNS je političko krilo organizovanog kriminala, pa nije ni logično da se bore sami protiv sebe", rekao je Djilas.

Na pitanje o Kosovu, Djilas je rekao da misli da je podela pogrešna, kao i da je možda princip da nema promene granica rigidan, ali da na njemu postoji Evropa.

"Imamo dve mogućnosti: da nema promene granice ili pravo na samoopredeljenje, ali to pravo ne može samo da ima albanski narod. Svako rešenje mimo toga mora da bude problem", naveo je Djilas.

Na pitanje koje je rešenje za Kosovo, on je rekao se mora izaći iz "patološke mržnje koja postoji izmedju dva naroda".

"Moramo da radimo na pomirenju dva naroda, da ljudi mogu slobodno da se kreću, da postoji ekonomska i kulturna sarednja da izadjemo iz tog začaranog kruga", naglasio je Djilas.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.