AAA

POLITIKA | 14.12.2018 13:30 > 14.12 13:38

Opozicioni savezi i stranke Srbije potpisali zajedničke uslove za slobodne i fer izbore

Predstavnici više opozicionih saveza, stranaka i pokreta potpisali su danas u Beogradu dokument o zajedničkim uslovima za sprovodjenje slobodnih i poštenih izbora.

Dokument su potpisali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke, Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara, pokreta Dosta je bilo, Pokreta centra, Gradjanske platforme i inicijative Ne davimo Beograd. 

Navodeći da je uslove podržalo još pokreta i stranaka, samostalna poslanica Marinika Tepić podsetila je da su predstavnici opozicije 12. oktobra formirali Radnu grupu koja je imala zadatak da konkretizuje zahteve za slobodne i poštene izbore.

Ona je navela da su ključne tačke zahteva opozicije vezane za sprečavanje zloupotreba biračkog spiska i javnih resursa u kampanji, kontrolu izbornog procesa, posebno na Kosovu i Metohiji, izborne radnje i izborni dan kao i za krivične sankcije protiv onih koji te zloupotrebe vrše.

Potpisnici su zatražili da opoziciji bude omogućeno da u informativnom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine bude zastupljena "najmanje 60 minuta nedeljno pre predizborne kampanje" i da njeni predstavnici učestvuje u "svim debatnim emisijama" na javnim servisima, kao i promenu sastava REM-a "radi dosledne primene svojih ovlašćenja kontrole elektronskih medija".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je da je "tragično" što opozicija u Srbiji 2018. godine mora da se bori za stvaranje sulova za slobodne i poštene izbore. 

"Ovo nije hir, ovo su elementarni uslovi za demokratske izbore. Bez ovih uslova, izbora ne može biti", kazao je Jovanović. 

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke (SDS) ocenio je da u Srbiji od 2012. godine "nema slobodnih izbora" kao i da "jedva da ima slobodnih medija". 

"Počeli su i da biju predstavnike opozicije metalnim šipkama, da novinarama spaljuju kuće. Tom ludilu se mora stati na put i zato SDS podržava sve zahteve opozicije za slobodnim izborima i medijima", rekao je Samofalov. 

Navodeći da je do sada postojala neka vrsta nerazumevanja izmedju gradjane i opozicije, ali u unutar same opozicije u Srbiji, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan je kazao da je utvrdjivanje zajedničkih uslova za slobodne i poštene izbore pravi put za dalju saradnju opozicije i unapredjenje demokratije u zemlji. 

U ime Pokreta centra, zajedničke uslove je potpisala Tatjana Macura koja je kazala da je opoziciju danas ujedinila "borba za vraćanje normalnosti i onih vrednosti koje su u prethodnih 30 godina urušavane u Srbiji" dok je Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd ocenio da je sada "pravi trenutak da se bavimo izbornim uslovima" i da je "uvek vreme" da inicijativa saradjuje sa političkim strankama u borbi protiv nasilja i kontroli izbornog procesa.

Predsednik Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara Aron Čonka kazao je da je tekst zajedničkih uslova opozicije nastao kao "samoodbrana" vrednosti koje su kako je naveo, urušavane poslednjih godina. 

Dokument o zajedničkim uslovima opozicije za sprovodjenje slobodnih i poštenih izbora nisu potpisali predstavnici Gradjanskog bloka 381 koji su po rečima potpisnika, "u poslednjem trenutku" odlučili da to ne učine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.