AAA

POLITIKA | 15.12.2018 18:55

Krenula protestna šetnja centralnim beogradskim ulicama

 Više hiljada okupljenih na "Protestu protiv nasilja" krenulo je sa platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu nešto posle 18 časova u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Na čelu kolone je velik transparent sa natpisom "Stop krvavim košuljama", a okupljeni gradjani nose i transparente "Jedan od pet miliona", "Počelo je", "Dosta majmunisanja ovako više ne može". 

Okupljeni trube i duvaju u pištaljke, a dele se i bedževi i flajeri na kojima piše "Počelo je".

Medju gradjanima su i predstavnici opozicionih stranaka Vuk Jeremić, Dragan Djilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović.
Pre polasak u šetnju sa kamiona okupljenima su se obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić.

Teodorović je rekao da je legalno da se narod za pravdu bori i na ulici kada se kradu izbori. On je kazao da izbora ne može da bude dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pet sati svaki dan na nacionalnoj televiziji i dok se ne srede "falsifikovani" birački spiskovi.


"Ako ne ispuni zahteva gradjana neka očekuje sve oblike gradjanske neposlušnosti", rekao je Teodorović i poručio Vučiću "pobedićemo te kao što smo pobedili i Slobodan Miloševića".

Glumac Tihomir Stanić rekao je da su se gradjani okupili zbog nepravde. i izgovorio reči pesme Balada o Stojkovićima.

"Ponavljate to svojim prijateljima, komšijama, deci koja su bez posla ili se spremaju da odu u inostranstvo. Govorite to roditeljima kojima su pokradene penzije, prijateljima koji su ostali bez posla i stanova svakome koga sretnete i pobedićemo", rekao je Stanić.


Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen, a obezbedjenje protesta nosi žute prsluke na kojima piše "Jedan od pet miliona", a sa kamiona na kome su zvučnici se emituje muzika.

Parola "Hajde da se prebrojimo" potekla je zbog navoda pojedinih medija i aktuelne valsti da se tokom prošlog protesta održanog 8. decembra okupio mali broj gradjana, dok organizatori tvrde da je bilo više od 10.000 nezadovoljnih gradjana. 

Protest protiv nasilja održava se povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu, odnosno povodom nasilje koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrši nad onima koji misle drugačije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle prošlonedeljnog protesta da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije pa makar izašlo i pet miliona ljudi na ulice, zbog čega je jedna od glavnih parola večerašnjeg okupljanja "Jedan od pet miliona".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.