AAA

POLITIKA | 29.12.2018 19:05

Učesnici protesta traže ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" večeras su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pred više hiljada okupljenih gradjana izneli zahtev za smenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića jer "omalovažava narod i ne radi svoj posao".

"Umesto što sa slike broji koliko ima nas koji protestujemo bolje bi mu bilo da prebroji koliko ima ubistava i da počne da radi svoj posao", rekao je glumac i jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović, zatraživši Stefanovićevu ostavku.

On je ponovio i ostale zahteve koji su izneti tokom prethodna tri protesta pet minuta na RTS-u za proteste, da se oslobodi medijski prostor na RTS-u za opoziciju, kao i da se nadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića i naručioci napada na lidera Levice Srbije i njegovih aktivista u Kruševcu.

Trifunović je rekao da su protesti gradjanski i da ih je na proteste pozvao Vučić svojim ponašanjem i postupcima.

On je kazao i da pružaju podršku protestima u Banjaluci "Pravda za Davida".

Trifunović je upozorio i da će tokom protestne šetnje verovatno kolona naići i na one koji će želeti da ih provociraju te je pozvao gradjane da budu mirni i da šalju samo ljubav.

Novinar Srdjan Škoro rekao je da je u Srbiji bilo "svakakvih vlasti, ali ovolikih lažova i ovakvih lopova nikada nije bilo".

On se osvrnuo na obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će saslušati gradjane koji protestuju.

"Obećao si da ćeš saslušati narod, pozvao ga narod da dodje ovde, ali ja ga ovde ne vidim. On ne može da se vidi tamo gde su čestiti ljudi i pristojna Srbija", rekao je Škoro nazvao je Vučića "kukavicom".

On je kazao da Vučić ne sme sa političkim protivnicima da izadje na TV duel i da samo razgovara na televiziji sa "Barbarama".

"Razbili su sve institucije svoje zemlje i na čelo doveli Barbare, a od države napravili rijaliti", rekao je Škoro i dodao: "Moliće za milost uskoro, ali milosti za njega i njegove kabadahije neće biti".

Predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov pozvao je Vučića da ukine zakon koji omogućava izgradnju minihidroelktrana koje narušavaju eko sistem.

"Mi u Rakiti samo branimo svoje reke i zbog toga dobijamo batine", rekao je Stojanov i zahvalio na mogućnosti da govori na protestu u Beogradu i kaže gradjanima "njihovu muku".

Posle održanih govora više hiljada gradjana krenulo je u protestnu šetnju Vasinom ulicom, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.
Na čelu kolone je veliki transparent "Jedan od pet miliona", i zastave Srbije, a ispred transparenta su dobošari.

Okupljeni duvaju u pištaljke, nose bedževe "Počelo je", "Jedan od pet miliona" i transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE", "Neću da ćutim". Uzvikuju "Lopove Vučiću".  

Kolona gradjana protezala se od zgrade Politike u Makedonskoj ulici do platoa na Filozofskom fakultetu.

Protesti su pokrenuti posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i njegovih aktivista u Kruševcu. Večerašnji protest je četvrti po redu od 8. decembra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.