AAA

POLITIKA | 10.01.2019 10:15 > 10.01 12:39

Majić: Visoki savet sudstva da reaguje na tvrdnje Vučića da su sudije žute

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da je Visoki savet sudstva, kao najviše sudsko telo u sistemu Srbije, morao da se oglasi kada je predsednik države Aleksandar Vučić tvrdio da su "sudije žute i da ne procesuiraju kriminalce".

"Tek što je Vlada veselo najavila potpuno nezavisno i depolitizovano sudstvo, predsednik Srbije, gostujući na javnom servisu svojom procenom odoka je zaključio da su svi pripadnici opozicije lopuže, kriminalci i strani agenti, ali da je zbog 'žutih sudija' apsolutno nemoćen da ih smesti u zatvor", rekao je Majić, u intervjuu za novi broj NiN-a, konstatujući da je moguće ukinuti pravosudje, "potrebno je samo da donesemo odluku da ćemo biti istočnjačka despotija".

Govoreći o najavljenoj promeni Ustava, on je rekao da se Srbija opredilila za "minimum minimuma kada je o pravosudnim standardima reč, samo da bi dobila prelaznu ocenu".

"Mi ćemo dobiti novi Ustav, izgubićemo značajan vremenski period i jednog dana, ako i kada zaista budemo blizu ulaska u Evropsku uniju, bićemo vraćeni na popravni zbog pravosudja", ocenio je Majić, navodeći da je to "potpuno izvesno jer sa pravosudjem, nakon ovakvih amandmana, sigurno nećemo ući u Evropu".

Prema njegovim rečima, srpsko pravosudje ni sada nije dobro, jer je "sporo, neefikasno i ima osnovanih sumnji da u pojedinim segmentima postoji korupcija, ali je i takvo kakvo je, poslednja brana od totalne razgradnje institucija".

"Ipak se ponekad negde pojavi neki sudija ili neko veće koje ne dozvoli da se politički uticaj i moć preliju i u sudnicu. Ako i to bude pod apsolutnom kontrolom izvršne vlasti, onda institucije više neće postojati, a kada ih nema ne možemo da tvrdimo kako živimo u demokratskom društvu, šta god da piše u Ustavu", rekao je Majić.

Na pitanje zašto vlast insistira na minimumu pravosudne nezavisnosti kada evidentno ima mehanizam da obezbedi lojalnost mimo zakona, Majić je rekao da bi, kad bi bio savetnik vlasti što "srećom neće biti nikada", savetovao da ne "prave ovu papazjaniju jer imaju sasvim dovoljno mogućnosti za kontrolu". 

"Dok su na vlasti izesno je da niko od njih neće završiti u zatvoru i ovde, nažalost, ne postoji primer da se ikom to ikada dogodilo", rekao je Majić.

Ali, kao je dodao, "svaka vlast se trudi da za dugi period obezbedi svoju nedodirljivost, a ovoj se još dogodio i Ustav, a provosudje je jedina od tri grane vlati koja može da pomuti te planove", rekao je Majić.

"Zamislite ako možete da mesec dana imate zaista nezavisne tužioce za organizovani kriminal i sudije koje apsolutno ne zavise od aktuelne vlasti. Šta mislite kako bi izgledala naša zbilja, koliko bi afera bilo procesuirano od ovog što se poteže u novinama", naglasio je Majić.

Prema njegovim rečima, "to je ono čega se svaka vlast plaši".

"Svi unapred tvrde da će to rešiti, ali kad dodju na vlast i kada im se oslade tenderi, stranačka zapošljavanja, privatizacija i gradsko gradjevinsko zemljište, onda shvatite da bi sreću moglo da vam pokvari samo pravosudje", rekao je Majić.

Majić kaže da mu jedino malo daje nadu što "polako sazreva svest da smo do sada probali sve i da ništa nije dalo rezultate, pa bi bilo vreme da probamo sa jedinim što nismo jakom pravnom državom".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.