AAA

POLITIKA | 11.01.2019 15:00 > 11.01 15:04

Stamatović: Uz pomoć Vatikana i svih hrišćana sačuvati KiM

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović danas je ocenio da bi u pregovore o rešavanju pitanja Kosova i Metohije trebalo da se u uključi i Vatikan, pošto je takvu želju Svete stolice nedavno najavio i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

On je u saopštenju naveo da "Vatikan ne priznaje kvazidržavnu tvorevinu na srpskoj teritoriji, a kao jedan od najvažnijih centara hrišćanstva u svetu, sigurno je zainteresovan i za status hrišćanskog življa, hrišćanskih verskih i kulturnih spomenika i imovine svih verskih zajednica na području južne srpske pokrajine".

"Ako već ovdašnji režim kao 'bogomdanu šansu' spinuje mogućnost uključenja Amerike u pregovore o rešavanju pitanja KiM koji se trenutno vode u, za srpske nacionalne i državne interese, neprijateljskom Briselu, i ako ogromna većina gradjana Srbije, na drugoj strani, priželjkuje uključivanje Rusije i Kine, onda bi svakako trebalo da se porazmisli i o učešću Vatikana u  tom dijalogu", kazao je Stamatović.

Dodao je da "javno iznesen stav da i centar Katoličke crkve treba da se uključi u razgovore o budućnosti KiM koji je, kao zanimljivu ideju, iz vladajuće koalicije prepoznala samo Partija ujedinjenih penzionera (PUPS), sigurno nije samo lična inicijativa nadbiskupa Hočevara".

"Zato apelujemo na vlast da konačno preuzme odgovornost i pokuša da promeni postojeći, pogubni format pregovora, u kojima predsednik Srbije isključivo prima instrukcije od EU i Vašingtona koji nam, mimo svih medjunarodnih prava, grubo kršeći Rezoluciju SB UN 1244, otimaju 17 odsto teritorije i poklanjaju šiptarskim teroristima", rekao je Stamatović.

On je istakao da je "vatikanska 'šatl diplomatija' već bila uključena upravo u otpočinjanje dijaloga o Kosovu, mnogo pre NATO agresije, kada su pregovori o uredjenju obrazovnog sistema na KiM, u jesen 1996, rezultovali sporazumom Milošević Rugova, uz posredovanje katoličke humanitarne organizacije 'Sveti Eudjidio' iz Rima, bliske Vatikanu".
 
"Ceo hrišćanski svet nikada neće zaboraviti značaj srpskog Vidovdana 1389. godine na Kosovu polju, kada su Srbi, braneći svoju zemlju, branili i hrišćansku veru, zaustavivši prodor islama u Evropu, zbog čega su tada, u našu čast, zvonila zvona čuvene katedrale Notrdam (Bogorodične crkve) u Parizu", rekao je Stamatović.

Po njegovim rečima, došao je istorijski trenutak da "uz pomoć Vatikana i celokupnog hrišćanstva, Srbija sačuva svoj srpski nacionalni i hrišćansko-pravoslavni identitet, ali i teritorijalni integritet i suverenitet".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.