AAA

POLITIKA | 12.01.2019 11:45

Čanak: Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, ocenio je danas da je potrebno ubrzati pregovore i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova, te da je to "najvažnije pitanje koje država Srbija mora da reši".

Čanak je u pisanoj izjavi naveo da već i onako složenu situaciju u regionu dodatno komplikuje činjenica da poslednjih meseci postoji zastoj u pregovaračkom procesu izmedju Beograda i Prištine.

"Zastoj u napretku pridruživanju EU rezultiraće još težom ekonomskom situacijom i pogoršanjem životnog standarda gradjana. Trajna normalizacija odnosa na relaciji Srbija Kosovo otvoriće put i za rešavanje drugih važnih pitanja u našem društvu", ocenio je Čanak.

On je dodao da se paralelno moraju rešavati i pitanja "demokratizacije države", odnosno, kako je naveo, donošenje paketa novih izbornih zakona, koji bi bili prihvatljivi za sve učesnike političkog života u Srbiji.

"Bez ovih reformskih zakona i saglasnosti svih političkih aktera, izbori će se teško moći smatrati za fer i poštene", rekao je Čanak.

Kako je ocenio, Srbija mora i na kvalitetniji način da uredi celokupan politički sistem, što podrazumeva i značajno šire nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

"Vojvodina mora dobiti Zakon o finansiranju nadležnosti, kao i položaj u državi za koji se istorijski izborila. LSV se nada da politički akteri koji donose odluke, vode računa o interesima gradjana, jer bez rešavanja bitnih političkih pitanja čitav region ostaje u zamci ekstremnih nacionalizama sa raznih strana", dodao je Čanak

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.