AAA

POLITIKA | 12.01.2019 15:05 > 12.01 15:16

Nikola Samardžić: Odluka Makedonije istorijska

Profesor beogradskog Univerziteta i osnivač New Balkans Instituta Nikola Samardžić čestitao je danas premijeru Makedonije Zoranu Zaevu potvrdjivanje sporazuma sa Grčkom, ocenjujući tu odluku kao "istorijsku". 

"Sporazum s Grčkom vodi napretku, reformama i integraciji cele Jugoistočne Evrope poštovanjem najviših evropskih standarda. Pozivamo Republiku Srbiju i srpsko društvo da razumeju Vašu viziju slobodne i otvorene Makedonije. U svetu koji je ponovo uznemiren, u Evropi koja je trenutno slaba, potreban nam je, svima zajedno, nov politički prostor", napisao je Samardžić u čestitki Zaevu. 

Dodao je da za Srbiju to konkretno znači "istorijski sporazum Beograda i Prištine uz obostrano priznanje, uvažavanje i garancije", zatim "ekonomska i institucionalna integracija bivšeg jugoslovenskog prostora", kao i "brisanje svih prepreka u saradnji s Makedonijom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Albanijom".

U pismu, Samardžić je naveo i to da je "za naš narod dragoceno opredeljenje za EU i NATO naših istočno-pravoslavnih suseda i prijatelja". 

"Žao nam je ukoliko su ovakve poruke iz Srbije usamljene. U nadi da će Vam se Srbija u skoroj budućnosti aktivnije pridružiti, uz lično obećanje da ću na tome predano raditi, Vaš sam iskreni poštovalac", navodi se u pismu istoričara Nikole Samardžića makedonskom premijeru Zoranu Zaevu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.