AAA

POLITIKA | 18.01.2019 15:35

Profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu podržali gradjanske proteste

Grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta potpisala je zajednički apel kojim pružaju podršku gradjanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Kako je objavljeno na sajtu portala Peščanik (www.pescanik.net), oni su to učinili jer smatraju da su gradjanima Srbije ukinute "političke, ekonomske i kulturne slobode" koje predstavljaju temelj modernih društava.
"Aktuelna vlast propagandom pokušava da prikrije činjenicu da je u poslednjih pet godina, kumulativno gledano, Srbija jedna od ekonomija sa najsporijim privrednim rastom u Evropi, a da su zarade niže još samo u Albaniji i Makedoniji", navodi se u apelu.

Potpisani su se osvrnuli i na stanje u obrazovanju, posebno lažne diplome, plagijate i novi Zakon o nauci i istraživanjima za koji kažu da "preti da izbaci mlade naučnike sa univerziteta".

"Novim zakonskim rešenjima urušava se autonomija univerziteta čime se otvara mogućnost za njegovu političku kontrolu", napisano je u apelu.

Oni su dodali da su parlamentarni sistem i demokratska prava "obesmišljeni", a kao glavni razlog za to navode "nepotrebno česte" vanredne izbore i "hiljade" skupštinskih amandmana.

"Vlast odbija da odgovori na pitanja i zahteve gradjana, a njeni nosioci vredjaju sve one koji se usude da postave pitanja i izraze drugačije mišljenje", naveli su potpisnici apela.

Apel su, izmedju ostalog, potpisali Miodrag Zec, Marija Bogdanović, Radoš Ljušić, Dubravka Stojanović, Nikola Samardžić, Dragan Bulatović i Milan Ristović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.