AAA

POLITIKA | 21.01.2019 12:50 > 21.01 12:50

Jovanović: LDP želi i spreman je da razgovara sa predstavnicima protesta

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da LDP želi i da je spreman da razgovara sa predstavnicima gradjanskog protesta i dodao da će se odazvati svakom razgovoru koji ima za cilj normalan dijalog u definisanju novih političkih ideja i programskih ciljeva.

"Zahtev gradjanskog protesta upućen opoziciji, da moraju artikulisati politiku koja predstavlja nešto više od kritike Aleksandra Vučića, apsolutno je opravdan... Samo je potrebno navesti gde, kada, kao i ko će da razgovara sa političkim predstavnicima i LDP će biti u potpunosti spremna da ponovo predstavi svoj program, koji nije spisak lepih želja, već spisak poslova koje moramo da uradimo da bismo postali moderno, evropsko, demokratsko društvo", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je naveo da je od populizma vlasti gori samo populizam opozicije i da se ne može verovati onima koji objašnjavaju da je u Srbiji danas gore nego 90-ih, a da oni to mogu da reše za godinu dana samo ako bi zamenili Aleksandra Vučića.

"Problemi sa kojima se srpsko društvo suočava jesu veliki, što znači da je za njihovo rešavanje potrebna suštinska promena u politici. Pre svega, potreban je mir u regionu i za to je ključan dogovor Beograda i Prištine. Ne slažemo se sa pismom organizatora protesta u kojem se Vučić kritikuje jer pokušava da pronadje rešenje kosovskog pitanja. Ne smetaju nama ni javni ni tajni sastanci, najviše nam smeta što dogovor još nije postignut i što je tako mala podrška za taj dogovor u našem društvu", dodao je on.

Lider LDP-a je dodao da demokratsko društvo nije moguće graditi na nacionalizmu i da je prihvatanje te istine preduslov za ozbiljne promene u Srbiji.

"Možda je moguće skloniti Vučića sa vlasti tako što će neko biti veći nacionalista od njega, ali je to sigurno put u konačnu propast ideje o demokratiji u Srbiji i mira na Balkanu. Zbog toga moramo podržati evroatlantske aspiracije naših suseda u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Dužni smo im, nakon što smo toliko godina bili oni koji su im stavljali 'klipove u točkove'", dodao je on.

On je dodao da je potrebno napraviti ozbiljan okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije na kojem bi se razgovaralo ozbiljno, racionalno i politički zrelo.

"Želimo da čujemo i zahteve koje gradjani i gradjanke koji protestuju imaju za nas. Izuzetno poštujemo njihovu težnju za slobodom i pozitivnu energiju koju generišu i najmanje što možemo da ponudimo kao izraz tog poštovanja je ozbiljan odgovor na pitanja koja se vrlo opravdano i uporno postavljaju kako da ostvarimo više slobode i demokratije u našoj zemlji", izjavio je Jovanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.