AAA

POLITIKA | 25.01.2019 18:10 > 25.01 18:10

U Beogradu sutra novi protest, govore Čupić i Ivošević

Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom "Jedan od pet miliona" biće održan sutra u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a na skupu će govoriti profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Posle govora okupljeni će poći u protestnu šetnju pod nazivom "Putem zahteva Jedan od pet miliona" centralnim gradskim ulicama: Makedonskom, Svetogorskom, Takovskom i Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.
Organizatori su najavili "mini performanse" ispred zgrade Politike u Makedonskoj ulici, kao i ispred zgrade RTS-a u Takovskoj, a završni govor biće kod Vlade Srbije.

Podršku gradjanima koji protestuju uputila je akademska zajednica. Prvo su to učinili nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, a potom Fakulteta političkih nauka u Beogradu, pa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union.

Podršku protestu su najavile i organizacije levog bloka čiji su se članovi verbalno sukobili sa jednim od lidera Saveza za Srbiju Draganom Djilasom na prethodnoj šetnji. Oni su najavili da će se okupiti pola sata pre protesta na raskrsnici Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti su organizovani svake subote u Beogradu.

Zahtevi su dopunjavani, pa je od RTS-a zatraženo da protestima u informativnim programima posveti pet minuta, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan gradjanima šta će učiniti da promene sistem u Srbiji u kojoj, kako je naznačeno, ne treba da se bira vlast, nego servis gradjana.

"Hoćemo dogovor ne da neko ponovo bude vlast, hoćemo plan kako ćete napraviti sistem da se ovo zlo nikada ne ponovi i da niko nikada ne dodje u priliku i pomisli da može da radi ovo što sada ovi rade. Da nam se predstavi jasan plan zdrave državne uprave. Da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i smenimo ako ne budete valjali", navedeno je u zahtevu opoziciji.

Proteste petkom i subotom gradjani organizuju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.