AAA

POLITIKA | 25.01.2019 19:50 > 25.01 20:14

Novi Sad: Više hiljada gradjana na protestu Jedan od pet miliona


Više hiljada gradjana Novog Sada okupilo se večeras na drugom gradjanskom protestu pod nazivom "Jedan od pet miliona", a potom su organizovali protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Na ovom protestu bilo je primetno više gradjana nego na prethodnom, uprkos jakom snegu i velikoj hladnoći, a sledeći protest najavljen je za petak, 1. februar.

Gradjani su nosili zastave Srbije i Vojvodine, kao i transparente "Ja volim Vojvodinu", "Vojvodina moja domovina", "Vojvodina srpski ponos", "Vojvodina republika", "Jedan jedini zahtev Vučiću ostavka" i "Napolju je vučije vreme", "Na vlasti je monstrum", kao i transparent sa likom Davida Draagičevića, ubijenog mladića iz Banjaluke.

Glumac Milorad Kapor rekao je okupljenima ispred Srpskog narodnog pozorišta da treba da razgovaraju sa svojim uplašenim sugradjanima i da ih obaveste da protesti postoje.

"Ovo je kraj i Vučiću i svim budućim Vučićima koji žele da dodju na vlast. Od sada, kad god oni koji pobede na fer i demokratskim izborima počnu da krše obećanja, izaći ćemo na ulicu", rekao je Kapor.

Nastavnica na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Bojana Bodroža kazala je da ima dužnost prema studentima da podrži gradjanske proteste.

"Ne pristajemo da živimo u državi u kojoj na čelnim pozicijama sede ljudi koji nisu kvalifikovani za te poslove, poseduju kupljene diplome i plagirane doktorate, a jedino što ih kvalifikuje za te funkcije su stranačke knjižice" rekla je Bojana Bodroža.

Nastavnica Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivana Spasić kazala je da je podrška gradjanskim protestima ono što je profesionalna dužnost i gradjanska savest akademskih radnika.

"Moramo da se suprotstavimo svima koji razbijaju ovo društvo", kazala je Ivana Spasić.

Studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Tea Vukadin kazala je da se gradjanai obraćaju sa ulica jer jedino tu mogu slobodno da govore.

"Želimo da nam pasoši služe za putovanja na odmore a ne za odlazak iz zemlje", rekla je Tea Vukadin i pozvala studente da se što masovnije uključe u gradjanske proteste.

U šetnji su gradjani uzvikivali "Vučiću, lopove", duvali u pištaljke i vuvuzela, a ispred zgrade Televizije Vojvodine su održali protest "Pet minuta buke" I uzvikivali "Lopovi, lopovi".

Na čelu kolone bio je kamion sa razglasom sa kojeg je puštana rok i pop muzika.

Na početku protesta minutom ćutnje odata je počast danas preminulima, reditelju Dušanu Makavejevu, bivšoj rektorki Univerziteta u Novom Sadu Olgi Hadžić i radniku koji je danas poginuo na jednom gradilištu u Novom Sadu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.