AAA

POLITIKA | 05.02.2019 17:15 > 05.02 17:15

Bregu: Praktičan i efikasan razgovor o potrebi za istinskom regionalnom saradnjom


Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu danas je u Beogradu sa srpskim zvaničnicima razgovarala o regionalnom sporazumu o romingu i uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija, saopštio je RCC.

Bregu je razgovarala s premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i potpredsednikom skupštine Veroljubom Arsićem.

"Samo zajednički rad može dovesti do konkretnih, opipljivih rezultata koje prepoznaju naši gradjani i Evropska unija. Zajednički interes da napredujemo najefikasniji je pristup evropskoj integraciji. Savet za regionalnu saradnju ostaje posvećen sprovodjenju projekata koji vode prosperitetu i napretku učesnika ove organizacije na njihovom putu evropske integracije", rekla je Bregu.

Ove godine se očekuje regionalni sporazum o romingu po kome bi roming trebalo da bude ukinut do 2021, kao i sporazum o priznavanju kvalifikacija za lekare, zubare, arhitekte i gradjevinske inženjere, navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka Srbije Ana Brnabić u razgovoru je istakla da je saradnja sa Savetom za regionalnu saradnju veoma važna za Srbiju, jer doprinosi daljem razvoju odnosa u regionu što je od ključnog značaja za brži napredak na evropskom putu Srbije, ali i drugih učesnica Saveta. 

Premijerka je dodala da Srbija ostaje konstruktivan partner Saveta kako bi došlo do realizacije dogovorenih projekata, naročito u oblasti informacionih tehnologija.

Sagovornice su naglasile značaj Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor i razmenile mišljenja o potencijalnim projektima koji će dodatno podstaći regionalno povezivanje.Bregu se u Beogradu sastala i sa zamenicom šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matejom Norčič Štamcar.

Generalna sekretarka RCC će naredne konsultacije imati u Podgorici.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.