AAA

POLITIKA | 06.02.2019 14:40 > 06.02 16:13

Opozicija usvojila predlog Sporazuma sa narodom - fer izbori i vlada stručnjaka

Predstavnici opozicije usvojili su danas predlog Sporazuma sa narodom u kojem se obavezuju da neće učestvovati na izborima sve dok se ne ispune uslovi za slobodno i pošteno glasanje, kao i da će posle slobodnih i poštenih izbora obrazovati vladu stručnjaka.

"Kada se izborimo za slobodne i poštene izbore zajedno ćemo raditi na formiranju zajedničke izborne liste na kojoj bi pored stranačkih kandidata za narodne poslanike uzeli učešće i predstavnici sindikata, strukovnih i gradjanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Obavezujemo se da niko od potpisanika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou sa strankama postojećeg režima", navodi se u Sporazumu sa narodom.

U Vladi stručnjaka, obavezuju se potpisnici, koja bi se formirala posle slobodnih i poštenih izbora, neće biti niko od aktuelnih lidera opozicije, a biće oročena na godinu dana, i ona će, zajedno s Narodnom skupštinom ispuniti preduslove za vraćanje demokratskih načela i vladavine prava u Srbiji, posle čega će se raspisati slobodni izbori.

Vlada stučnjaka bi se formirala od "odgovornih i stručnih ljudi na čelu sa nestranačkim primijerom".

Sporazum će biti ponudjen predstavnicima protesta "1 od 5 miliona, ali i ostalim gradjanima Srbije, a ostaje otvoren za pristupanje drugih potpisnika.

Potpisnici su se, kako je navedeo u dokumentu, obavezali na zajedničku borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore na način koji su definisali u zajedničkim uslovima opozicije za slobodne i poštene izbore koji su sastvani deo tog Sporazuma.

Takodje su se obavezali da će, kao opozicija, napustiti rad skupština u kojima je režim ukinuo demokratska načela i temelje parlamentarizma Skupštine Srbije, Vojvodine, grada Beograda i drugih loklanih samouprava i gradskim opština i time "oduzeti bilo kakav legitimitet ražimu".

Izabrani poslanici i odbornici će na drugi način štititi interese gradjana Srbije na svim nivoima, navedeno je u dokumentu.

Potpisnici su se obavezali da će "obelodatniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio a koji ugrožavaju državne, nacionalne i ekonomske interese", kao i da će nastaviti borbu svim raspoloživim legalnim sredstvima za demokratizaciju Srbije.

U Sporazumu sa narodom se, uz nabrajanje ovih osnova za uspostavljanje novog sistema, navodi da će njegovi potpisnici boriti s gradjanima za političke promene s ciljem da se smeni lični režim Aleksandra Vučića i uspostavi sistem u kome buduća diktatura neće biti moguća.

U Sporazumu sa narodom navedeno je 12 preduslova koje treba da ispune Vlada stručnjaka i novoizabrana Skupština Srbije, kao što je uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, uvodjenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem.

Takodje je predvidjena i lustracija, ispitivanje porekla imovine, izmena izbornog zakonodavstva i utvrdjivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera.

Potpisnici Sprozuma "garantuju" ispunjenje ovog dokumenta i spremni su da prihvate svaku ocenu javnosti i sud gradjana, kako političku tako i moralnu.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su osnivači Saveza za Srbiju Dragan Djilas, Boško Obradović iz Dveri, Zoran Lutovac iz Demokratske stranke, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović iz Zdrave Srbije, Borko Stefanović iz Levice Srbije, Vuk Jeremić iz Narodne stranke, Slaviša Ristić iz Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina, Janko Veselinović iz Pokret za preokret i Željko Veselinović iz USS Sloga.

Sporazum su takodje potpisali Jovan Jovanović iz Gradjanske platforme, Zoran Živković iz Novea stranke, Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih gradjana, Boris Tadić iz Socijaldemokratske stranke, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, kao i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

Predlog Sporazuma sa narodom podržali su i profesor Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.