AAA

POLITIKA | 06.02.2019 16:00 > 06.02 20:13

Jeremić u Briselu: SZS novi neizbežni sagovornik, ništa više neće biti isto

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući  Savezu za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da "više ništa neće biti isto kao pre", jer je medjunarodna zajednica u Srbiji dobila novog "neizbežnog i legitimnog sagovornika" posle dogovora opozicije i gradjana o zajedničkom nastupu i usaglašavanju ciljeva protesta koji se šire po celoj zemlji.

"Svetlo je u Srbiji konačno upaljeno i režim više neće biti u stanju da iskrivljuje činjenično stanje u svojim medjunarodnim nastupima. Zaključak godišnjeg izveštaja Fridom hausa da Srbija više nije slobodna zemlja ne iznenadjuje naravno nikoga ko u njoj živi, no neće proći mnogo vremena dok toga ne postane svestan i čitav svet", rekao je Jeremić agenciji Beta. 

Jeremić i jedan od osnivača SZS Dragan Djilas danas su u Evropskom parlamentu u Briselu učestvovali na skupu "Proces Evropske integracije Srbije", u organizaciji Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE). 

"Danas smo naše stavove predstavili u Evropskom parlamentu i nastavićemo sa živom diplomatskom aktivnošću sa obe strane okeana. Neposredni cilj nam je da informišemo svetsku javnost i sve relevantne medjunarodne činioce o zabrinjavajućoj situaciji u Srbiji i regionu, kao i da im predstavimo postignuti Sporazum sa narodom", naveo je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije. 

Jeremić je istakao da zajednička mirna borba opozicije i gradjana za slobodu i obnovu demokratije neće biti ni laka ni jednostavna, ali da nakon uspostavljanja jedinstva antirežimskih snaga nema nikakve sumnje da će biti uspešno okončana. 

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Djilas ocenio je da su "Aleksandar Vučić i njegova vlada glavni generator nasilja u političkom životu Srbije". 

"Protekla dva meseca ljudi u Srbiji protestuju u više od 50 gradova, zahtevajući prestanak nasilja, oslobadjanje zarobljenih medija i institucija. Univerzitetski profesori, studenti, umetnici, poljoprivrednici, svi šetaju zajedno sa stotinama hiljada drugih ljudi", kazao je Djilas a preneo Savez za Srbiju.

On je dodao da bi Evropa "trebalo da prepozna ono što se dešava u Srbiji i pruži konkretnu podršku ljudima koji se bore za slobodu i demokratiju".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.