AAA

POLITIKA | 06.02.2019 20:00 > 06.02 20:00

Crta: Dozvola REM za emitovanje spota SNS na nacionalnim TV je kršenje zakona

Odluka Saveta REM-a da je emitovanje promotivnog političkog sadržaja u informativnom programu, konkretno spora SNS o opoziciji, u skladu sa zakonom je veoma zabrinjavajuća, ocenjuje organizacija Crta.

"To znači da će televizije moći da u informativnim emisijama prenose propagandne spotove jedne partije, što se neće tumačiti kao oglašavanje, već prenošenje vesti o samom spotu, a time se direktno krši pravo građana na istinito i ravnopravno informisanje", kaže za Betu programski direktor Crte Raša Nedeljkov.
On upozorava da je obaveza REM-a da štiti građane od neravnopravnog i neistinitog informisanja, što on ovakvom odlukom ne čini, i dodaje da će se Crta obratiti Narodnoj skupštini, kao osnivaču REM-a, da razmotri ovu odluku, jer ona ozbiljno ugrožava javni interes.

Podsećamo, Crta je 5. februara pokrenula akciju pod nazivom „#ProbudiREM“ kojom je pozvala sve zainteresovane građane da upute prijavu REM povodom emitovanja spota SNS sa političkim sadržajem na TV Prva 3. i na TV Happy 4. februara. Na adresu REM je, za manje od 24 sata, pristiglo je više od 750 prijava povodom emitovanja tog spota.

Nedeljkov ističe da Zakon o elektronskim medijima direktno zabranjuje bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje, podseća da u vreme emitovanja tog spota u Srbiji nije bilo vreme predizborne kampanje  i zaključuje da je ova odluka REM znači direktno kršenje navedenog zakona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.