AAA

POLITIKA | 08.02.2019 19:05 > 08.02 20:51

Protest u Novom Sadu najmasovniji do sada

Gotovo 10.000 ljudi okupilo se večeras u Novom Sadu na do sada najmasovnijem protestu "Jedan od pet miliona" sa kojeg je poručeno da demonstranti neće odustati dok ne smene aktuelni režim.

Na čelu kolone bio je veliki transparent "Jedan od pet miliona", sa kamiona je puštana muzika preko razglasa, gradjani su duvali u pištaljke i uzvikivali "Vučiću, lopove", a nosili su i zastave Vojvodine i Srbije.

Okupljeni su držali transparente: "Stop fašizmu", "Novi Sad je naš glavni grad", "Ja volim Vojvodinu", "Gde ima vlasti, nema slobode", "Sindikat zaposlenih policije uz narod", "Boj se ovna, boj se govna, kad ćeš živeti", "Vojvodina, moja domovina", "Privatni izvršitelji – javna pljačka", "Pričaju da je bolje, a u pošti nikad gore", "Smrt fašizmu i kapitalizmu" i druge.

Demonstranti su nosili i transparent sa likom ubijenog mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke, zbog kojeg gradjani mesecima protestuju tražeći pravdu.

Novinar Željko Bodrožić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo u svoju oproštajnu turneju Srbijom.

"Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić krenuo je u svoju oproštajnu turneju, a mi koji želimo slobodno i pravedno društvo krenuli smo u pobedonosnu", kazao je Bodrožić na četvrtom protestu u Novom Sadu.

Bodrožić je optužio Vučića da je "prekrio Srbiju medijskim mrakom" i da je "pojeo slobodne i nezavisne medije".

Dodao je da su slobodni mediji i novinari jedan od glavnih zahteva protesta, jer bez toga nema slobodnog društva.

"Oslobodićemo ovo društvo kada lažni car abdicira i pobegne svojim letećim automobilom negde na Istok", rekao je Željko Bodrožić.

Novinarka Gordana Suša rekla je da je ovo zlatno doba za režim, a mračno doba za gradjane.

"Lopove, zločince, plagijatore i palikuće promovisali su za važne sagovornike i postavili na važna mesta u društvu", kazala je Gordana Suša.

Novinarka Branislava Opranović kazala je da je pred gradjanima Vojvodine i Srbije teška borba za slobodnu i gradjansku zemlju.

"Ali mi idemo u tu borbu, jer kakav je to život u kome te razbojnici autokratskog režima Aleksandra Vučića sapliću, lažu, tlače, a ti se ne buniš", rekla je ona.

Nakon govora na trgu ispred Srpskog narodnog pozorišta demonstranti su krenuli u protestnu šetnju, a na trasi su prošli pored Policijske uprave u Novom Sadu i zgrade Dnevnika.

U Šapcu četvrti protest Jedan od pet miliona

Gradjanski protest protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je večeras u Šapcu, a centralnim gradskim ulicama prošetalo je izmedju 1.500 i 2.000 ljudi.

Sportski novinar Milojko Pantić govor je počeo rečenicom: "Nebo se otvorilo ponovo" i dodao da mu je velika čast što govori u Šapcu koji je pored Paraćina jedini slobodan grad u zemlji.

"Ovi razbojnici su nam nametnuli obavezu da i večeras proverimo da li ima neko sa vešalima medju nama, a mi znamo ko je koristio u mačvi vešala okupator", kazao je Pantić i dodao da se prošlog vikenda govorilo o vešalima da bi se sprečila priča o tome ko je ubio ženu u sudaru na autoputu Niš Leskovac na naplatnoj stanici kod Doljevca.

Pantić je poručio da su providne i prozirne sve političke fore i fazoni predsednika Srbije.

"Ništa niste naučili od onoga što je uradio Slobodan Milošević. Pokazala se tačna floskula da svaka država ima mafiju, a samo u Srbiji mafija ima državu, rekao je Pantić.

On je rekao da Nebojša Zelenović novo evropsko lice Srbije i da on treba da bude ne jedan od pet miliona nego prvi od pet miliona.

Radnik Toplane Dragutin Ristivojević rekao je da Srbi imaju potrebu za slobodom koja neće doći sama, već za koju se moraju boriti.

"Svaki čovek ima potrebu da se oseti slobodnim. Tu slobodu treba kao i vazduh. Ona neće doći sama, već moramo da se borimo za nju", rekao je Ristivojević.

Predsednik Mesne zajednice Štitar Dušan Tufegdžić rekao je da se skupovi u Šapcu snimaju sa kamera u centru grada.

"Zašto nas snimaju? Zato što žele da vide normalne ljude. Čuli smo da smo društvo ograničene slobode, ali nismo društvo jer se ubijaju političari, spaljuju kuće novinarima, ubijaju novinari, protiv toga se moramo boriti", rekao je Tufegdžić koji je i inicijator sva četiri protesta koja su do sada održana u Šapcu.

Protest u Kruševcu: Budućnost Srbije nisu sendvičarski autobusi, već gradjani koji uspravno hodaju

Kolumnista Nenad Kulačin izjavio je večeras u Kruševcu na protestu "Jedan od pet miliona" da budućnost Srbije nisu "sendvičarski autobusi" jer se za budućnost ne kleči, nego uspravno hoda, i da će gradjani zato demonstrirati sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne ode sa vlasti.

"On je sada u kampanji koja se zove 'Budućnost Srbije'. Ja bih se pitao gde sam pogrešio kada bih oko sebe video decu sa pištaljkama koja pište protiv mene", rekao je Kulačin okupljenima na Trgu glumaca u Kruševcu.

Podsećajući da su protesti počeli u Kruševcu, on je kazao da prvi put "najviše od nas samih zavisi koliko ćemo biti sposobni da se izborimo da Srbija bude prava moderna, slobodna i demokratska država".

"Srbija je naša zemlja, Srbija je zemlja koja se u 21. veku bori za slobodu, demokratiju, slobodu misli, slobodnu reč, slobodne medije pre svega, i dok se to ne desi kao gradjanin ne bih voleo da postignemo bilo kakav kompromis sa takvim režimom. Voleo bih da se izborimo za fer i demokratske uslove pa da vidimo onda kom' opanci kom' obojci", kazao je Kulačin.

Studentkinja Milica Mihajlović, jedna od organizatorki protesta "Jedan od pet miliona" u Kruševcu, rekla je da je ovo protest protiv najvećeg "političkog glumca i imitatora" Aleksandra Vučića i njegovog naprednjačkog cirkuskog karavana i da su gradjani Kruševca i Srbije dosledni, uporni, nepokolebljivi i da neće odustati.

Ona je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku i "oslobodi ljude i državu", rekavši da bi "bez njega sve ovo bilo nemoguće, a ova bi država bila dosadno i uredjeno, dobro mesto za život".

Gradjani Kruševca koji protestuju traže ostavku gradonačelnice Jasmine Palurović, gradskih većnika i članova Nadzornog odbora Gradske toplane, da naredna tri računa za grejanje budu umanjena za polovinu, da "Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi", da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da gradjani dobijaju pravovremene i istinite informacije i da Vučić podnese ostavku.

Gradjani su, predvodjeni bubnjarima i uz zvuke pištaljki, prošetali glavnom gradskom ulicom. Nosili su parole "Počelo je", "Stop krvavim košuljama", "Linč, silovanje i nasilje trpimo sedam godina", "Moj tata nije rob", "Hoćemo pasoše za more ne za posao", "Uzmite nam parole, ostaće nam motke".

Sledeće okupljanje u Kruševcu najavljeno je za naredni petak.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.