AAA

POLITIKA | 11.02.2019 18:25 > 11.02 18:26

Protest Mame su mafija 24. februara u Beogradu


Predstavnici Inicijative "MameSuZakon" najavili su danas da će u nedelju, 24. februara organizovati protest pod nazivom "Mame su mafija" jer još nije izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom zbog kojih mnoge trudnice i porodilje dobijaju neprimerena primanja.

Okupljanje će biti na platou ispred Filozofskog fakulteta u podne, nakon čega će se krenuti u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije, gde će se okupljenim gradjanima obratiti predstavnice Inicijative i gde će biti organizovan manji performans.

Predstavnica inicijative i poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura podsetila je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je od prve skupštinske rasprave u kojoj su trudnice i porodilje u Srbiji proglašene "porodiljskom mafijom" prošlo više od 14 meseci, a od usvajanja sramnog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom skoro osam meseci.

Ona je kazala da je izgovor za usvajanje tog zakona bio navodni obračun sa onim ženama za koje se pretpostavlja da bi vršile zloupotrebe.

"Pretpostaviti da su trudnice i porodilje najveći problem u zemlji u kojoj cveta rad na crno i svi drugi oblici neplaćenog rada je, u najmanju ruku, sramno. Poslednjih osam meseci preplavljeni smo rešenjima porodilja koje dobijaju nadoknade nekad i manje od 300 dinara mesečno", navela je Macura.

Kako je dodala, uprkos tome što su predstavnici Vlade Srbije krajem prošle godine najavili izmene i dopune tog zakona početkom 2019, to se još nije dogodilo, "te su po ko zna koji put izneverena očekivanja trudnica, porodilja i njihovih porodica čija je egzistencija danas ugrožena".

Ona je iznela zahteve da se obezbedi svakoj budućoj majci nadoknada ne manja od minimalne zarade, da se broj meseci koji ulaze u obračun nadoknada nakon porodjaja smanji sa 18 na 12 meseci, da se preduzetnicama ne ukida radni staž tokom odsustva radi nege deteta, odnosno ne izlagati ih dodatnim troškovima.

Zatražila je da se ne ukidaju neophodne nadoknade roditeljima dece sa invaliditetom, da se ne diskriminišu poljoprivredne osiguranice i da se trudničko bolovanje uračuna u obračun nadoknade, kao i da se ne diskriminišu deca rodjena pre stupanja na snagu ovog zakona kao treće, četvrto i svako sledeće dete, a nemaju navršenih 10 godina i da se i za njih izdvaja iznos predvidjen usvojenim zakonom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.