AAA

POLITIKA | 11.02.2019 21:40 > 11.02 21:40

Tajani odgovorio na reagovanja Hrvatske i Sloveniji

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da u njegovom govoru na skupu povodom Dana sećanja na žrtve fojbi u mestu Bazovica kod Trsta nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Sloveniji i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene.

"Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore italijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Italijanski, hrvatski i slovenački narod i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih reči krivo shvaćeno", rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu, prenosi Hina.

On je naveo da nikoga nije nameravao da uvredi i da je želeo "da pošalje svima poruku mira, da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi", kazao je Tajani.

Tajani je dodao da je govorio u istorijskom kontekstu i da je imao u vidu "sve žrtve tog nesretnog razdoblja, i Slovence i Hrvate".

Naveo je i da je medju italijanskim žrtvama bilo mnogo osoba koje "nisu imale ništa s fašistima i njihovim progonima".

Na ceremoniji povodom Dana sećanja na žrtve fojbi Italijane koji su tokom i neposredno posle Drugog svetskog rata pobijeni i bačeni u istarske kraške jame, Tajani je u nedelju rekao da su oni koji poriču fojbe i egzodus Italijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije saučesnici toga što se dogodilo.

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani na kraju obraćanja.

Tajanijeva izjava u Bazovici izazvala je osude političara u Sloveniji i Hrvatskoj koji su upozorili na opasnost revizije istorije i relativizacije fašizma.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.