AAA

POLITIKA | 13.02.2019 16:35 > 13.02 16:38

Zelenović: Ružić se ruga našim zahtevima

Gradonačelnik Šabca Nebojša Zelenović izjavio je danas da su on i predsednici opština Paraćin i Čajetina uputili Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave jasne zahteve u kojima traže poštene i slobodne izbore, kakvi u Srbiji ne postoje od 2012. godine.

Zelenović je u saopštenju naveo da se ministar Branko Ružić tim zahtevima "rugao u lice" tokom gostovanja na televiziji N1.

On je kazao da su u zahtevima naveli da traže da se primenjuje Zakon o finansiranju lokalnih samouprava i Zakon o budžetskom sistemu, jer je to pitanje od važnosti za sve gradove i opštine u Srbiji.

Dodao je da su podneli zajednički predlog da se formira radna grupa za izborna pravila koja bi bila stručna i izabrana po paritetnom sistemu koju bi predvodila Vesna Rakić Vodinelić.

"Ministarstvu smo uputili i zahtev da se utvrde jasni i objektivni kriterijumi za broj zaposlenih u lokalnim samoupravama. U maniru svog šefa, Aleksandra Vučića, ministar se ovim zahtevima ruga u lice", naveo je Zelenović.

On se osvrnuo na nedavnu posetu ppredsednika Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Lin Verbeka Beogrdu, koja je organizovana nakon što je Zelenović u Savetu Evrope govorio o pritiscima na opštine i gradove u kojima na vlasti nije Srpska napredna stranka.

Zelenović je kazao da je Verbek prilikom boravka u Beogradu kazao da će o stanju u Srbiji biti organizovan postmonitoring, a da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tu informaciju demantovalo.

"Verbek je jasno rekao da je na sastanku sa ministrom Ružićem razgovarao o uvodjenju postmonitoring misije u Srbiju i da je tom prilikom ministar iskazao spremnost da razmotri ovu mogućnost", rekao je Zelenović.

Dodao je da je demantovanje ministarstva ozbiljan diplomatski skandal.

"Pitamo se koga obmanjuje ministar Ružić? Da li pokušava da prevari Komitet, ili svog šefa Aleksandra Vučića, ili sve gradjane Srbije?", naveo je Zelenović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.