AAA

POLITIKA | 20.02.2019 17:45 > 20.02 18:59

Šešelj savetuje Venecueli da zatraži istragu zbog delovanja KANVAS-a

  • Srpska radikalna stranka
  • Srpska radikalna stranka

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je u Skupštini Srbije na sastanku sa zvaničnom delegacijom iz Venecuele još jednom ponovio da srpski radikali izražavaju punu solidarnost sa narodom Bolivarske Republike Venecuele i legitimno izabranim predsednikom Nikolasom Madurom. 

Šešelj je istakao da veruje da će se "narod Venecuele izboriti za nezavisnost, socijalnu pravdu i prosperitet, kao i da će uspeti da zadrži kontrolu nad prirodnim bogatstvima i spreči pljačku od strane SAD", saopštili su radikali. 

Šešelj je na sastanku naveo da je Srbija pre dve decenije takodje bila suočena sa "nasrtajima" zapadnih sila koje su iskoristile trenutak unutrašnje nesloge da organizuju i finansiraju petooktobarski puč kojim su na vlast dovele svoje "poslušnike, lopove i izdajnike predvodjene Zoranom Djindjićem" koji su potom, kako se navodi, uništili domaću privredu i prepustili industrijska postrojenja strancima, praktično besplatno. 

Šešelj je naveo da se "zapadni establišment nije zadovoljio ni nakon dvanaestogodišnje pljačke srpskih resursa, te da ovih dana pokušavaju da izazovu novi puč i promenu režima na ulicama". 

On je kazao i da se samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido sa četvoricom saradnika školovao u Beogradu još 2005. godine, te da je njegov učitelj bio Srdja Popović, koji se nalazi na čelu Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS), čiji rad se uglavnom finansira kroz Nacionalnu zadužbinu za demokratiju, ogranka CIA-e koji "funkcioniše kao glavna ruka američke vlade u promovisanju promene režima", dodaje se u saopštenju SRS.

Šešelj je "sugerisao" predstavnicima Venecuele da se obrate Vladi Srbije i zatraže sprovodjenje hitne istrage, s obzirom da je "delovanje KANVAS-a ilegalno i da Srbija ne sme služiti kao baza za pripremanje pučeva i diverzija u stranim državama". 

On je istakao da Srbija mora da neguje prijateljske odnose sa Venecuelom i izrazio zahvalnost zbog činjenice da ova država nikada nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova. Sastanku Poslaničke grupe prijateljstva sa Venecuelom i obraćanju zamenika ministra spoljnih poslova Venecuele za Evropu Ivana Hila prisustvovali su svi poslanici radikala. 

Kako je navdeno u saopštenju SRS, Hil je poslanicima objasnio trenutnu političku situaciju u Venecueli i ocenio da koren svih problema nije režim Nikolasa Madura već politika SAD koje po svaku cenu žele da preuzmu kontrolu nad naftnim resursima Venecuele.

Venecuela raspolaže najvećim potvrdjenim naftnim rezervama na svetu, a bogata je i zlatom, dijamantima, gvoždjem i aluminijumom. Hil je istakao da SAD finansiranjem opozicije pokušavaju da naruše mir u Venecueli, dok ujedno vode propagandni rat pomoću medjunarodnih sredstava javnog informisanja, saopštila je SRS.

On je kazao da je situacija u Venecueli "normalna", da je predsednik Nikolas Maduro izabran na demokratskim izborima sa 68 odsto glasova podrške i da je spreman da raspiše parlamentarne izbore, kako bi se još jednom potvrdila volja naroda. Takodje je naveo da institucije u Venecueli funkcionišu u skladu sa zakonima i da se javni red i mir održava u skladu sa principima poštovanja ljudskih prava, dodaje se u saopštenju radikala.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.