AAA

POLITIKA | 25.02.2019 15:15 > 25.02 15:17

Maja Kocijančič o Zapadnom Balkanu: Parlament je za rasprave, protesti temeljno pravo (VIDEO)

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je danas u Briselu izjavila da i za zemlje Zapadnog Balkana važi evropsko načelo da je "parlament mesto gde treba da se raspravlja" o političkim i drugim pitanjima.

"A kad je reč o protestima kojih smo svedoci u Srbiji, protesti su jedno od temeljnih prava, što mi podržavamo u tom kontekstu", dodala je portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Maja Kocijančič je time odgovorila na pitanje agencije Beta kako Evropska komisija gleda na to da je i opozicija u Srbiji odlučila da bojkotuje parlament, navodeći praktično iste razloge kao i opozicija u Albaniji koja je napustila parlament zbog kršenja vladavine zakona, upliva vlasti u pravosudje i gušenja slobode medija i izražavanja.

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je dodala da ne može ulaziti u svaku specifičnu situaciju u zemljama Zapadnog Balkana, jer su novinari na redovnom brifingu u Evropskoj komisiji tražili da se iznese stav Evropske komisije prema zahtevima opozicionih stranaka i protestima koji se zbog kršenja demokratskih prava i normi održavaju u Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori. Ona je naglasila da "ceo Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, ali za to je nužno da se sprovedu sve temeljne reforme".


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.