AAA

POLITIKA | 01.03.2019 21:35 > 01.03 21:35

Sa protesta u Čačku poručeno da poljoprivrednici više neće trpeti teror


U Čačku je večeras održan sedmi protest "Jedan od pet miliona" sa koga je poručeno da se celokupna opozciona javnost u Srbiji ujedinila, da su sa njima i udruženje malinara koji se protive "teroru nad poljoprivrednim proizvodjačima".Jedan od organizatora protesta čačanski student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Radiša Ćeriman rekao je da se opoziciona javnost "konačno ujedinila" i da "jedino zajedno može stati na put pošasti koja već sedam godina upravlja našim životima".

On je dodao da opozicionu javnost čine opozicione političke partije, sindikati, grupe gradjana, ugledni profesori, javne ličnosti, pravnici, poljoprivrednici, studenti i omladina.
"Ostavili smo sve političke razlike po strani jer u borbi za spas države nema mesta za podele, svima nam je isti cilj a to je slobodna i uredjena Srbija", rekao je Ćeriman.

On je rekao da se lokalne vlasti spremaju na novu seču drveća kod gradskog parka, u subotu, 2. marta, i pozvao gradjane "da budu pripravni i ukoliko bude trebalo da protestom odbrane drveće".

Predstavnik Asocijacije slobodnih odbornika Gordana Marinković Savović rekla je da je 678 opozicionih odbronika u Srbiji formiralo Asocijaciju i da su se priključili gradjanskim protestima širom Srbije.

"Napustili smo skupštinska zasedanja i krećemo u aktivni bojkot. Ne želimo više da učestvujemo u radu koji je potpuno obesmislio odbornički i poslanički rad u Srbiji. Zlo u kome živimo moramo da sklonimo jednom za svagda. Prošlo je sadam godina ove vlasti, ne da nam nije bolje, kako su najavljivali da će biti, nego nam je sve gore i gore, nema više čekanja, nema više verovanja u Vučićeve laži da će nam biti bolje", rekla je Savović.

Savović, koja je opozicioni odbornik u Skupštini Požege je istakla da u toj opštini protesti traju godinu dana na kojima su gradjani, zajedno sa opozicijom, "pokazali jedan sveopšti bunt" i da su sprečili kupovinu nelegalnog objekta koji je u vlasništvu porodice predsednice Skupštine opštine.

Predstavnik Udruženja malinara Sladjana Stanković rekla je da su malinari podržali proteste u Srbiji jer žele javno da kažu "da više
ne mogu da trpe teror nad poljoprivrendim proizvodjačima u Srbiji".

"Godinu i po dana udruženja malinara zapadne Srbije se bore da dodju do cene svoje maline, do cene svoga rada, a dobili smo izjavu (mnistra poljoprivrede Branislava) Nedimovića u Lučanima da je ispunio sve što je obećao i kaže da smo bezobrazni. Ja pitam Nedimovića ko je u ovoj situaciji bezobrazan, ako ne možemo da verujemo rečima ministra koji predstavlja državnu instituciju, kome treba da verujemo", rekla je Stanković.

Ona je poručila ministru da malinari Srbije "neće biti na kolenima" i neće "moliti za ono što im pripada".

Stanković je ocenila da za ministra trgovine Rasima Ljajića "ne postoje poljoprivredni proizvodjači".

"Vi ste Ljajiću ministar za sebe, koji se bori samo kako da u nekoj drugoj valdi koja dodje zauzme isto mesto. Da li ste rekli koliko je uvoz, koliki je izvoz, ko je su izvozne cene? Ne. Za vas ne postoje poljoprovredni proizvodjači. A predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je rekao da će malinari biti zadvoljni i da više nikada neće biti na ulici, malinari poručuju da su oni na ulici i da će se sudbina srpskih malinara rešavati u narednim danima", rekla je Stanković.

Na sedmom protestu u Čačku je bilo nekoliko stotina gradajna.

Sa razglasa je puštana rok muzika, grupa Riblje Čorbe, PUF, Ju grupe, Beogradskog sindikata, S.A.R.S, muzika iz filma "Crni bombarder".

Na protestu su se prodavali bedževi sa parolama protesta i pištaljke. Bedž je koštao 100 dinara, a pištaljka 50, dok se za 100 dinara moglo kupiti tri pištaljke.

Predstavnici Udruženja malinara doneli su veliki transparent na kome je pisalo "Mi verujemo Aleksandru Aci Leposaviću" i koji su gradjani potpisivali tokom okupljanja, a kasnije su ga članovi Udruženja nosili u protestnoj šetnji.

Predstavnici malinara rekli su agenciji Beta da veruju "samo" Aleksandru Leposaviću, inženjeru Instituta za voćarstvo u Čačku, koji im, kako su rekli "pomaže stručnim savetima i podržava ih".

"Mi verujemo njemu, a ne Aleksandru Vučiću", rekli su malinari.

Okupljeni gradjani nosili su transaprente "AV ostavka", "Dole srpski lopovski sud", "Buna protiv dahija", "Selimo narod Srbije", "On je jeo šta je hteo 16.000.000", "RTS ne spavaj", "Lažov, lažovčina Vučić", "Mafijašu, razbojniče AV Kapone", "Nedimović i Ljubojević sahranjuju najizvozniji proizvod Srbije".

Na početku protestne kolone, koja je prošetala centralnim gradskim ulicama, uz zvuke pištaljki bio je veliki transparent "Čačak bez straha, Jedan od pet miliona".

Organizatori su pozvali gradjane na sledeći protest u Čačku za sedam dana, u petak, 8. marta u 18 časova, ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću u centru grada.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.