AAA

POLITIKA | 01.03.2019 21:45 > 01.03 21:45

Na protestu u Kruševcu potpisivana peticija za smenu direktora Toplane


Kruševljani su večeras na protestu "Jedan od pet miliona" potpisivali peticiju za smenu direktora Toplane u tom gradu, za procesuiranje svih odgovornih za situaciju u tom preduzeću, te za umanjenje tri naredne računa za grejanje.To je ujedno i deo zahteva gradja Kruševca koji su se na trgu glumaca pod parlom "Jedan od pet miliona" večeras okupili šesti put.

Nezadovoljni Kruševljani traže i da gradonačelnica Jasmina Palurović podnese ostavku te da to učine i gradski većnici i članovi Nadzornog odbora Gradske toplane, potom da "Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi". Oni traže i da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da lokalne televizije primete da se u njihovom gradu dešavaju protesti, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku.
Na to je okupljenje podsetila studentkinja Milica Mihajlović, jedna od organizatorki protesta kazavši da "Kruševac nije uz Vučića", kako je pisalo prilikom njegove nedavne posete Kruševcu, već da je "Kruševac uz Kruševljane".

Kruševljanka, dramaturg Jelena Popadić Sumić, kazala je da se večeras obraća sugradjanima koji su ispravili ledja i spremni su da prošetaju svojim gradom, a da se ne obraća onima koje povezuje strah.

"Medju njima prvi imaju paničan strah od gubljenja vlasti jer time gube mnoge beneficije, a mnogi, nadam se, da će izgubiti i slobodu. Mi koji smo ovde plašimo se za svoju egzistenciju i budućnost, plašimo se kazne, plašimo se osvete i odmazde za svaku izgovorenu reč i dolazimo dotle da je ovo država u kojoj se vlada strahom i u kojoj vlada strah", rekla je ona.

U Srbiji je, kako je kazala, rizično završiti fakultet jer se posao teško dobija ako nemaš člansku kartu, rizično je biti bolestan jer lekari ne mogu da vas zaštite od bahatih posetalaca koji neće ni masku da stave poput Aleksandra Vučića, rizično je imati dobrog prijatelj jer će on ubrzo otići u beli svet, rizično je biti reka jer prete mini hidorelektrane, biti žena primer Marija Lukić iz Brusa, rizično je biti predstava, kao predstava "Dr Nušić", rizično je živeti.

Poručila je da nakon što su protesti počeli ništa više neće biti isto te da svi imaju lične razloge zašto učestvuju u protestima ali da je krajni cilj zajednički svrgavanje diktatute i uspostavljanje normalne i pravne države.


Aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva Vladan Slavković, kazao je da gradjani koji protestuju imaju posla sa ljudima koji su im ukrali državu.

"To su ljudi koji misle da mogu da ubiju svakog na pešačkom prelazu, na naplatnoj rampi, da mogu da ubiju svakog i da ne odgovaraju zbog toga ili da odgovaraju samo onome čiju partijsku knjižicu imaju, ali to neće moći", kazao je on.

Poručio je da je posao gradjana koji protestuju da vrate državu koju je aktuelna vlast ukrala.

Kruševljani su u večeras prošetali glavnim gradskim ulicama, predvodjeni bubnjarima i praćeni zvukom brojnih truba pištaljki. U centru grada, ispred Spomenka kosovskim junacima, gde je u nedelju bila postavljena bina sa koje je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izveli su performans tokom koga su izvršili dezinfekciju tog prostora. Isto su učinili i ispred Gradske uprave.

Protestanti su večeras nosili parole "Ološ uzvraća udarac", "Kruševac se mrzne, Jasmina se češlja", "Počelo je", "Uzmite nam parole, ostaće nam motke", "Linč, silovanje, nasilje trpimo sedam godina", "Hoćemo pasoše za more, ne za posao".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.