AAA

POLITIKA | 04.03.2019 18:00 > 05.03 09:57

Vučić: Kompromis s Prištinom značio bi pobedu za budućnost Srbije

Na zahtev italijanske agencije ANSA koja je izmenila svoju prvobitnu verziju vesti izbacivanjem jednog njenog dela, ponovo emitujemo deo intervjua u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o Kosovu.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kompromis s Prištinom ne bi predstavljao poraz nego pobedu za budućnost Srbije i da je njegova dužnost da objasni Srbima značaj takvog sporazuma.

"Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje gradjane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobedu. Pobedu za budućnost Srbije", rekao je Vučić u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA povodom predstojeće posete italijanskog premijera Djuzepea Kontea Srbiji, u sredu.

Vučić je naveo i da će biti katastrofa ako Beograd i Priština ne postignu sporazum.

"Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, biće katastrofa. Iako sve izgleda teško i ponekad nemoguće, mi smo odlučni da postignemo kompromis, siguran sam da možemo doći do rešenja uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja", rekao je predsednik Srbije.

On je negirao da je ikada imao tajne sastanke s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, što tvrde neki mediji, i opisao je kao "čiste laži" navode o postojanju nacrta konačnog sporazuma izmedju Beograda i Prištine.

Ponovio je da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vučić je ukazao na oprezan i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na, kako je rekao, "maksimalističke" i "provokativne" mere Prištine kako ne bi ugrozio mir i stabilnost u regionu.

Predsednik Srbije je kazao i da ceni posredničku ulogu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, za razliku od Prištine koja je kritična prema Briselu.

"Problemi su izmedju Srba i (kosovskih) Albanaca, ne mogu da kritikujem Evropu koja je učinila sve što može da očuva mir", naveo je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 3

sole05/03/2019 10:22

Kada u Srbiji nastupi puna demokratija onda će na red doči i to pitanje.Ne mora ništa da se priznaje.Jedino ako treba da se ostane na vlasti.

Mučenik05/03/2019 09:47

Ko može više da veruje aktivnom spasitelju KiM, ΛV? Samo on, a sa zadrškom, klimoglavci i uvlakači do periodu klimanja glavom i uvlačenja! On nama priča na srpskom, a strancima izgleda na nakaradnom (namenskom) prevodu na engleskom. Sada je ofirao svoju odavna planski skrojenu operaciju “da ne isključuje mogućnost priznanja Kosova”. Uslove on zna, ako zna? Najveću posleducu imaće oni koji su mu svim srcem i bezgranično verovali i klicali. Šta ih čeka, oni izgleda ne znaju, a ko zna? Zna se! Krivac je vreme, ono ne krije tajne, kad-tad ofira stvarnost i istinu.

Mile04/03/2019 18:28

Pod uslovom da ti odeš!

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.