AAA

POLITIKA | 13.03.2019 12:40 > 13.03 13:03

Stojanović: Zahtev o smeni državnog vrha nerealan, ali potreban zbog protesta. Jakšić: Mogući 'pucanj u sopstvenu nogu'

  • printscreen: YouTube/N1

Politički analitičar Boban Stojanović izjavio je danas da je nerealno očekivati da će državni vrh u roku od 30 dana podneti ostavke, ali da su takav zahtev potpisnici Sporazuma sa narodom istakli kako bi imali okidač za radikalizaciju gradjanskih protesta.

"Razumem takav zahtev jer je njegov cilj podizanje energije i motivacije kod gradjana, kako bi dobili okidač za radikalizaciju i ušli u drugačiju fazu protesta", rekao je za agenciju Beta Stojanović, doktorant na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je kazao i da potpisnici Sporazuma sa narodom treba da budu veoma oprezni u iznošenju takvih zahteva, jer postoji šansa da predsednik države Aleksandar Vučić podnese ostavku, ali "zato što to njemu odgovara".

"Oni treba da budu svesni da bi Vučić pristao samo ako to njemu odgovora, a može da mu odgovora jer bi raspisao nove izbore na kojima bi opet sigurno pobedio, a u ovakvim uslovima to bi bili izbori sa sigurnim ishodom", kazao je Stojanović.

Ukazao je i da u zahtevu potpisnika Sporazuma sa narodom postoji proceduralni propust, odnosno da ukoliko državni vrh podnese ostavke novi izbori bi morali da budu raspisani u naredna tri meseca, a ne kako su oni najavili šest ili devet meseci.

Stojanović je ocenio da je period od šest ili devet meseci suviše kratak da bi se nešto suštinski promenilo i da je neophodna stalna borba i pritisak na aktuelnu vlast.

"U Srbiji ta borba za fer i slobodne izbore, slobodne medije, treba da potraje duže, ne može to da se ispravi u narednih šest ili devet meseci. Zato protesti treba da traju i ne samo oni, već i najavljeni bojkoti, poput RTS-a, parlamenta, pa i saobraćajnica", naveo je Stojanović.

Potpisnici dokumenta Sporazum sa narodom najavili su da će 13. aprila u Beogradu organizovati veliki narodni protest ukoliko njihov zahtev odlazak aktuelnog režima i organizovanje slobodnih izbora na svim nivoima, ne bude ispunjen u narednih 30 dana.

"Dosta je sa ponižavanjem gradjana Srbije. Nemamo više vremena za čekanje. Vreme je da aktuleni režim ode da bi gradjanima bilo bolje", saopštio je juče Savez za Srbiju.

Jakšić: Mogući "pucanj u sopstvenu nogu", Srbija ne zaslužuje ovako lošu opoziciju

Komentator lista "Politika" Boško Jakšić rekao je danas da je zahtev potpisnika Sporazuma sa narodom o dobrovoljnoj smeni aktulene vlasti "utopijski zhatev" koji bi za opoziciju mogao da znači i "pucanje u sopstvenu nogu".

"To je nerealan politički zahtev, ne možete očekivati da neko ko je legitimno izabran dobrovoljno napusti vlast. Medjutim, taj zahtev škodi opoziciji zato što je prikazuje u svetlu jednog nerealnog maksimalizma", rekao je Jakšić za agenciju Beta.

On je ocenio da bi predstavnici opozicije trebalo da se fokusiraju na "branljive političke zahteve", kao što je zahtev za stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora i da sa njima traže medjunarodnu podršku.

Dodao je i da najavljeni veliki narodni protest 13. aprila u Beogradu ne može "ništa instant da promeni".

"Moram da ponovim onu rečenicu: Srbija ne zaslužuje ovako lošu opoziciju. Njeni predstavnici bi trebalo da idu u Brisel i tamo traže podršku, jer bez toga neće izazvati nikakvu promenu", rekao je Jakšić.

Potpisnici dokumenta Sporazum sa narodom najavili su da će 13. aprila u Beogradu organizovati veliki narodni protest ukoliko njihov zahtev odlazak aktuelnog režima i organizovanje slobodnih izbora na svim nivoima, ne bude ispunjen u narednih 30 dana.

"Dosta je ponižavanja gradjana Srbije. Nemamo više vremena za čekanje. Vreme je da aktuleni režim ode da bi gradjanima bilo bolje", saopštio je juče Savez za Srbiju.

Oni su zatražili i održavanje izbora na svim nivoima koji će se održati nakon 6-9 meseci u kojima bi mediji bili slobodni i tokom kojih bi bili ispunjeni ostali zajednički zahtevi opozicije za fer i poštene izbore.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.