AAA

SVET | 19.03.2019 20:05 > 19.03 20:30

Barnije: Svako odlaganje Bregzita imalo bi političku i ekonomsku cenu


Odlaganje datuma Bregzita imalo bi političku i ekonomsku cenu i svaki zahtev Londona u tom smislu bi trebalo da bude opravdan dobrim razlozima, upozorio je danas glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije.

"Odlaganje znači produžetak neizveznosti, to ima političku i ekonomsku cenu", rekao je Barnije novinarima posle sastanka predstavnika zemalja EU, deset dana uoči datuma predvidjenog za izlazak Britanije iz EU, 29. marta.

Razlog i cilj tog odlaganja uslovljava koliko će ono trajati i potreban je da bi ga prihvatilo ostalih 27 zemalja EU koje moraju da ga prihvate jednoglasno, dodao je on.

Britanska premijerka Tereza Mej će do sutra uputiti pismo EU da traži odlaganje Bregzita posle predvidjenog datuma izlaska od 29. marta, rekao je danas njen portparol.

Portparol nije rekao koliko dugo odlaganje će biti traženo ni koje će obrazloženje biti dato.

Barnije je ponovio da EU isključuje ponovo pregovaranje o sadržaju dogovora postignutog tokom godinu i po dana pregovaranja sa Terezom Mej.

Britanski parlament veće je dva puta odbacio taj tekst i predsednik donjeg doma parlamenta nije dozvolio da se tekst ponovo podnese na glasanje ukoliko ne budu unete znatne izmene.

Barnije je rekao medjutim da mogu da budu izmenjene odredbe u "političkoj deklaraciji" koja ide uz tekst o izlasku Britanije iz EU. Cilj tog teksta je da se daju obrisi budućeg trgovinskog odnosa izmedju Londona i Brisela posle razlaza.

Barnije je rekao da Britanci moraju da razjasne stvari da bi se izašlo iz sadašnje blokade.

Da li odlaganje povećava šanse ratifikacije sporazuma o razlazu i da li Velika Britanija traži odlaganje zbog toga što joj je potrebno više vremena da radi na političkoj deklaraciji su dva ključna pitanja za Barnijea.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.