AAA

POLITIKA | 20.03.2019 19:05 > 20.03 20:29

Kocijančić: EU u potpunosti poštuje odluke Medjunarodnih sudova

Evropska unija u potpunosti poštuje odluke medjunarodnih sudova i očekuje da ih sve vodje u regionu podrže, navodi se u saopštenju portparolke Evropske komisije povodom današnje presude suda u Hagu u slučaju Radovana Karadžića.

"Pravosnažna presuda Apelacionog veća medjunarodnog krivičnog suda u postupku protiv Radovana Karadžića zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih dogadjaja u skorijoj istoriji Evrope, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid" navodi se u saopštenju portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić.

U saopštenju se dodaje da EU "u potpunosti poštuje" odluke Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma za medjunarodne krivične sudove (MICT), naslednika tog suda.

"EU očekuje da će sve vodje u regionu podržati odluke medjunarodnih sudova i uzdržati se od bilo kakve izjave ili delovanja koji bi doveli u pitanje nezavisnost ili nepristrasnost sudskog procesa. Negiranje ili revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrednostima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da medjunarodni krivični sudovi ne samo da doprinose okončanju nekažnjivosti već podstiču veće poverenje i pomirenje unutar BiH i regionu kao celini.

EU takodje podržava efikasno i delotvorno domaće procesuiranje ratnih zločina koje dopunjava i nastavlja rad medjunarodnih sudova.

"Pomirenje zahteva poštenu i činjeničnu procenu prošlosti" navodi se u saopštenju i ukazuje da su ključni obrazovanje i svest o dogadjajima.

Žalbeno veće suda u Hagu danas je bivšeg predsednika Republike Srpske Karadžića (73) osudilo na doživotni zatvor, pooštrivši tako prvostepenu kaznu od 40 godina, koja mu je bila izrečena 2016.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.