AAA

POLITIKA | 24.03.2019 21:55 > 24.03 21:55

Vučić: Smrt civila tokom NATO agresije za nas će uvek biti zločin


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će smrt 2.500 civila tokom NATO agresije, a posebno 79-oro dece, "za nas uvek biti zločin".

On je u Nišu, na centralnoj državnoj manifestaciji povodom 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju, rekao da "nikome ne zaboravljamo naše živote, posebno dečje".
"Smrt 2.500 civila, posebno 79-oro dece, za nas će uvek biti zločin, a za njih čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška. Mi smo brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i pomirenje", kazao je Vučić pred više hiljada okupljenih gradjana u centru Niša.

Navodeći da 1999. godine "gotovo da nismo imali prijatelje", Vučić je kazao da smo tada bili suočeni sa "koalicijom bogatih i moćnih koji su imali jasan cilj da nas poraze, unize i deo naše teritorije daju nekom drugom".

"Srbija je danas desetostruko jača nego 1999. godine, jača nego što je ikada bila. Srbija se poput ptice feniks oporavila i od sankcija, agresije, unutrašnje pljačke zemlje...Na putu oporavka ne mogu da nas zaustave, a poraz Srbije ma koliko čekali, nećete dočekati. Srbiju niko ne može da pokori. Suština slobodne, nezavisne Srbije je da pognemo glavu kada mi to hoćemo, a ne kada oni to traže", rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Srbima sa Kosova i Metohije kao "najboljima medju nama" i izrazio nadu da "nikome neće pasti na pamet da ih napada i ubija", upozorivši da "naš narod nećemo, ne smemo i ne možemo ostaviti na cedilu".

Vučić je kazao da je narod Srbije odlučio da nećemo da budemo deo NATO pakta i dodao da "nikome ne pretimo već samo hoćemo da štitimo svoju zemlju".

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je NATO bombardovanjem izvršio "stravičan zločin agresije nad srpskim narodom" koja je, po njegovim rečima, dugo pripremana i koja po posledicama "i danas traje".

"Hteli su da nam nanesu štetu od koje se nećemo oporaviti. Ta šteta je ogromna, civilizacijska. Nisam od onih koji će im ikad oprostiti, i kada budem samo običan čovek imaću u sebi neoprostiva sećanja na dane kada su Republici Srpskoj i Srbiji naneli ogromne gubitke", kazao je Dodik.

Navodeći da nikada neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini kojom bi Srbija i RS "opet bili razdvojeni", Dodik je rekao da su "godine i decenije koje dolaze, godine našeg državnog ujedinjenja".

"Šta god ko mislio o nama, drugog puta jednostavno nema. Ne verujem da je Bosna i Hercegovina moguća kao država jer je i ona rezultat ideologije i politike koja je donela bombardovanje Republike Srpske i Srbije", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Obeležavanju Dana sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ambasadori Rusije i Kine u Beogradu, Aleksandar Čepurin i Čen Bo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.