AAA

POLITIKA | 10.04.2019 15:55 > 10.04 15:55

Potpisana Platforma Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji (VIDEO)


Predstavnici 20 nevladinih organizacija potpisali su danas u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, u cilju zaštite i unapredjenja slobode udruživanja, okupljanja i informisanja.

U Platformi Tri slobode navodi se da će njene potpisnice delovati kao zajednički front organizacija civilnog društva za zaštitu ugroženih sloboda i za stvaranje uslova za nesmetano učešće gradjana u javnim poslovima kroz razvoj civilnog društva.
Kako se navodi, organizacije su pokrenule Platformu Tri slobode obzirom da je Evropska komisija uočila da na čitavom Zapadnom Balkanu postoje elementi zarobljene države stanje u kojem vlast zloupotrebljava javne resurse u privatne svrhe, i da medjunarodne institucije i organizacije ukazuju na zabrinjavajuće trendove sužavanja prostora za civilno društvo u Srbiji.

Na pokretanje Platforme, kako se navodi, uticalo je i to što su nevladine organizacije izložene sve učestalijim napadima u prorežimskim medijima i napadima na fizički integritet, ugled i čast njihovih aktivista, što Vlada Srbije nije usvojila Strategiju za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i što se proces pristupanja EU ne koristi za suštinske reforme.

Opšti cilj Platforme, koju je u okviru Medjunarodne nedelje civilnog društva pročitala izvršna direktorka Gradjanskih inicijativa Maja Stojanović, jeste doprinos demokratizaciji društva, izgradnji pravne države i aktivnom učešću gradjana u kreiranju i sprovodjenju reformi kroz zaštitu i punu primenu tri slobode udruživanja, okupljanja i informisanja.

Platforma sadrži i zahteve upućene Vladi i Skupštini Srbije, Evropskoj uniji i medjunarodnim organizacijama.

Medju potpisnicima Platforme su Gradjanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, YUKOM Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Trag fondacija i druge organizacije.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.