AAA

POLITIKA | 16.04.2019 10:45 > 16.04 14:10

Skupština o dijalogu: Martinović ne pristaje na delegacije i komisije. Jovanović (LDP): Dijalog ili neka uzmu stiropor od Tome

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas da je skupštinski kolegijum bio prilika da sve poslaničke grupe iznesu svoje mišljenje kako parlament treba da radi u narednom periodu, ističući da je skupština jedino mesto za dijalog i da je SNS spremna da tu razgovara o svim temama.

On je novinarima u parlamentu rekao da deo opozicije koji je odlučio da ne dodje ima pravo da bira svoj politički put, ali da je parlament mesto na kome se razgovara.

"Njihov izbor je što nisu došli svako ima pravo u politici da bira put kojim će da ide. Mi iz SNS smatramo da je jedino mesto za dijalog o svim važnim društvenim i političkim temama parlament i da o svemu u parlamentu treba da se razgovara i o onim temama koje su u okviru postojećih zakona, a ne možemo da razgovaramo o nečemu što je suprotno zakonu, odnosno što nije u skladu sa važećim propisima", rekao je Martinović.

On je istakao da je SNS spremna na dijalog bez tenzija i mržnje, na razgovor o svim temama koje su u interesu države i njenih gradjana.

"Ne pristajemo na razgovor ni sa kakvim delegacijama i komisijama. Parlament je mesto u kome se razgovara, onaj ko hoće dobro je došao, ko neće to je njegov politički izbor", dodao je Martinović.

Govoreći o izmenama Poslovnika o radu parlamenta, on je rekao da je potreban što širi konsenzus i vlasti i opozicije, ne samo prosta većina da bi se Poslovnik promenio, a da bi što duže trajao i da ne bi niko mogao da kaže da mu ne odgovara ili da se ugrožavaju neka njegova prava.

Jovanović (LDP): Dijalog u parlamentu, ako neće neka uzmu stiropor od Tome

Poslanik i lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je potrebno normalizovanti atmosferu u parlamentu, izmeniti Poslovnik o radu i vratiti u najviše zakonodavno telo teme o evropskom putu Srbije i Kosova.

On je novinarima posle sednice Kolegijuma Skupštine Srbije rekao da je parlament mesto za dijalog i da je u njemu moguće govoriti o izmenama zakona, ali sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, a ne sa "nekakvim komisijama" i predstavnicima neparlamentarnih stranaka.

"Nikakve komisije (Aleksandra) Vučića, Saveza za Srbiju (Dragana) Djilasa, (Vuka) Jeremića i kako god neće uredjivati život u Srbiji, postoje zakoni i institucije koje moraju da se poštuju", rekao je Jovanović povodom nedolaska dela opozicionih poslanika na kolegijum i zahtevaa opozicije upućenih na protestu 13. aprila da se formira zajednička komisija vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

On je kazao da medijima treba da se bave medijska udruženja, a ne političari.

"Političari ne dolazi u obzir da se bave medijima, a posebno ne kojekave komisije. Video sam na primeru Presa i Informera kakao se oni bave medijima", naveo je Jovanović i dodao da je potreban dijalog u skupštini.

On im je poručio da ako neće dijalog u parlamentu, onda neka od bivšeg predsednika SNS i Srbije Tomislava Nikolića uzmu stiropor na kom je štrajkovao gladju.

Jovanović je napomenuo i da je izmene Poslovnika predlagao još 2009. godine i da će te izmene uputiti i sada i dodao da je za izglasavanje poslovnika potreban što širi dogovor.
Na današnji kolegijum su, osim predstavnika vladajuće većine, došli zamenica šefa poslaničke gurpe Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i šef poslaničke grupe LDP LSV-SDA Čedomir Jovanović.

Sednici prisustvuju predstavnici vladajućih partija Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvene Srbije, Socijademokratske partije Srbije, Saveza vojvodjanskih Madjara i Pokreta socijalista.

Predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala je sve poslaničke grupe na dijalog kako bi se dogovorili o predstojećem radu, najavljujući u narednom periodu raspravu u parlamentu o zakonu o zaduživanju u švajcarskim francima, Tijaninom zakonu koji predvidja doživotan zatvor za ubice dece i trudnica, kao i raspravu o pitanju Kosova i Metohije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.