AAA

POLITIKA | 17.04.2019 20:15 > 17.04 20:55

Borisov: Srbija i Rusija uvek imale jedinstven spoljnopolitički kurs

Kopredsednik srpsko-ruskog medjuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Jurij Borisov izjavio je večeras u Moskvi da su Srbija i Rusija uvek imale zajednički spoljnopolitički kurs.
Na otvaranju izložbe u ambasadi Srbije u Moskvi, povodom 140. godišnjice otvaranja prve srpske diplomatske kancelarije u Rusiji, Borisov je kazao da dve zemlje vezuje neraskidivo prijateljstvo i da nikada nisu imale protivrečnosti u odnosima.

Naveo je da u odnosima Srbije i Rusije postoji pozitivna dinamika i da su odnosi predsednika dve zemlje "bratski i prijateljski", posebno posle posete šefa ruske države Vladimira Putina Beogradu u januaru.

"Srbija je uvek bila pouzdan partner Rusije", rekao je Borisov.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je s Borisovom otvorio izložbu, rekao je da su Srbija i Rusija u današnje vreme "bratske i prijateljske zemlje" i dodao da se Srbija neće pridruživati sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Moskvi.

"Veoma smo zahvalni Rusiji, predsedniku (Rusije Vladimiru) Putinu i mojim kolegama ministrima koji otvoreno podržavaju Srbiju, srpski narod i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Sa druge strane, Srbija se veoma odgovorno ponaša, bez obzira na to što smo kandidat za člana EU, nismo i nećemo se pridruživati sankcijama koje su donošene protiv Rusije", rekao je Dačić.

On je naveo da je predstojeći susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Putina na samitu u Кini veoma važan jer Beograd želi da zajedno nastupa s Moskvom "kada je reč o pritiscima u vezi sa Кosovom".

Šef srpske diplomatije je rekao i da izmedju Srbije i Rusije postoje "istorijske veze koje niko ne može da prekine i da uništi".

Dačić je kazao da je otvaranje Poslanstva Kneževine Srbije u Sankt Peterburgu 1879. godine "došlo u jednom od prelomnih trenutaka za srpski narod, u godinama velikih sukoba i velike borbe za nezavisnost i medjunarodno priznanje Srbije".

"U to vreme znatan deo Srbije bio je pod turskom okupacijom i upravo su poslanstva i konzulati Carske Rusije bili mesta odakle se štitio srpski narod", naveo je Dačić.

On je kazao i da je Rusija pokazala veliku solidarnost kada je Austrougarska 1914. napala Srbiju.

"Carska Rusija na čelu sa Nikolajem Romanovim ušla je u Prvi svetski rat u znak solidarnosti sa Srbijom. Kada je srpska vojska morala da se povlači preko Albanije i kada je nekoliko stotina hiljada srpskih vojnika došlo do mora, ruski car je uputio pisma Francuskoj i Velikoj Britaniji sa zahtevom da se odmah pomogne Srbiji", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je posle Oktobarske revolucije veliki broj ruskih emigranata našao svoj dom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Šef srpske diplomatije, koji je i kopredsednik Medjuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, rekao je da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u porastu i da je prošle godine iznosila preko tri milijarde dolara.

Dačić je kazao da mu je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas rekao da će Rusija uložiti dodatnih 20 miliona dolara za uklanjanje mina u Srbiji i da će Gasprom izdvojiti šest miliona dolara za uredjenje Hrama Svetog Save u Beogradu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.