AAA

POLITIKA | 17.04.2019 22:10 > 17.04 22:10

Jeremić: Na vlasti u Srbiji šizofreni konglomrat, od Ane Brnabić do Miše Vacića


Predsednik Narodne stranke i Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je danas da je u Srbiji na vlasti "šizofren konglomerat" koji čine ljudi od premijerke Ane Brnabić do Miše Vacića i Vojislava Šešelja.

"Ekstremna populistička desnica je u Srbiji pobedila 2012. godine. Ona je posle toga ogrnula i liberalno ruho, izmedju ostalih ruha koje je ogrnula", rekao je Jeremić u diskusiji "Šta se očekuje na Balkanu", saopštio je CIRSD koji je i organizator tog skupa.
U diskusiji koju je vodio Jeremić učestvovali su i narodni poslanik i urednik Nove srpske političke misli Djordje Vukadinović i član Ohridske grupe Zoran Čičak.

Jeremić je sagovornike pitao zašto velike sile, koje nisu u najboljim odnosima, po pitanju Srbije iskazuju visok stepen tolerancije prema aktuelnoj vlasti u Srbiji, upitavši Vukadinovića zašto Rusija podržava predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, a Čička zašto ga Zapad podržava.

Vukadinović i Čičak su se složili da utisak o podršci Rusije i Zapada Vučiću zapravo rezultat režimske propagande u Srbiji i da se takva slika kreira u Beogradu za domaću javnost, preneo je CIRSD.

Vukadinović i Čičak su odrečno odgovorili na Jeremićevo pitanje da li će Ujedinjene nacije 2020. godine nacije dobiti Prištinu kao novu članicu i da li će Srbija 2029. godine postati članica EU.

Vukadinović je dodao da je moguće da će Srbija pre postati članica NATO nego EU, jer se Severnoatlantska alijansa u regionu pokazala kao "više robustan igrač od EU".

Pre diskusije o Balkanu održan je panel "Nova velika igra: Susret orla i zmaja", na kojem je Jeremić o odnosima Kine i Sad razgovarao sa bivšim premijerom Pakisatana Šaukatom Azizom (Shaukat).

Aziz je naveo da je cilj projekta novog puta svile, poznatog i kao "Pojas i put", bolje povezivanje sveta koje vodi većem pristupu tržištima u svetu, i dodao da Kina nema imperijalističke ambicije, nego želi boljitak za svoju zemlju i njene susede.

"Bio sam osam godina u Vladi Pakisana, kao premijer i ministar finansija, i razgovarao sam sa svim kineskim liderima u to vreme. Nijedan od njih mi nije rekao da moramo da nešto uradimo, nijedan, dok su drugi, koje neću da imenujem, govorili da oni kod kuće imaju Kongres i da je nas neće podržati ako ne uradimo ono što zahtevaju, a onda su nas blokirali u Svetskoj banci", rekao je Aziz.

Aziz je istakao da je Pakistan počeo da razvija svoj nuklearni program kao odgovor na takav projekat u Indiji, kako bi postigao ravnotežu.

"Rekli smo da ćemo razvijati nuklearni program, makar jeli i travu. Nijedna zemlja ne sme dozvoliti da je bilo ko šutira", rekao je Aziz.

Tokom panela je predstavljen i novi broj časopisa "Horajzons" (Horizons), u izdanju CIRSD-a u kojem je autor, izmedju ostalih, profesor Džefri Saks.

Diskusijama održanim u Aeroklubu prisustvovali su ambasadori, predstavnici političkih stranaka i diplomatskog kora, profesori univerziteta i ličnosti poznate u javnosti.

CIRSD osnovan krajem 2013. godine, nakon Jeremićevog predsedavanja Generalnom skupštinom UN, a u savetodavnom odboru Centra su stručnjaci svetskog nivoa.

Centar je organizovao diskusije u Beogradu, Njujorku, Pekingu, Londonu, Parizu, Istanbulu i drugim svetskim gradovima.

Partneri CIRSD-a su, izmedju ostalih, i francuski Institut za spoljne poslove, Centar za američki progres u Vašingtonu, Univerzitet Harvard, londonski Medjunarodni institut za strateške studije, Ruska akademija i kineski Državni centar za istraživanje razvoja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.