AAA

POLITIKA | 28.04.2019 16:20 > 29.04 14:55

FAZ: Srbiji nije mesto u EU. BIRODI: Navodi FAZ-a ne odražavaju stvarno stanje


Predsednik Srbije Aleksandar Vučićc govori da svoju zemlju vodi u EU, a istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Evrope, i zato takvoj Srbiji nije mesto u Uniji, piše danas nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

List piše da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron sutra u Berlinu primiti lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, koje sve žele u EU, ali da nijedna nije stvarno pripremljena za to.

Navodeći da primer Rumunije i Bugarske pokazuje šta može da se dogodi ako EU u članstvo primi zemlje koje za to nisu dovoljno zrele, FAZ konstatuje da su zemlje regiona zaslužile podršku, ali "da bi dalje približavanje Uniji u ovom trenutku poslalo pogrešan signal".

FAZ ocenjuje da, sa izuzetkom Severne Makedonije koja je hrabrim koracima i reformama zaslužila početak pristupnih pregovora, ceo region pruža "otužnu sliku".

To, kako se naglašava, posebno važi za Srbiju koja uprkos relativno dobroj ekonomskoj situaciji "u ovom trenutku nije pogodan kandidat za članstvo, pa ni za dalje približavanje EU".

Gradjani Srbije, piše FAZ, u anketama pokazuju najnižu stopu naklonosti prema EU koja je ikada izmerena u nekoj zemlji kandidatu. Predsednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova, piše list.

"Ipak, nije dovoljno ukazivati na Kosovo da bi se objasnio odbojan stav mnogih Srba prema EU. Jer, dok Vučić tvrdi da želi da povede svoju zemlju u EU, upravo mediji koji su mu potpuno odani u svakoj prilici huškaju protiv Evrope, sistematski i svakodnevno. Primeri za to su televizija Pink, kojoj Vučić rado daje intervjue, i agresivni tabloid Informer", piše FAZ.

"Oba medija su odlučujući elementi njegove vlasti. Od poreske uprave, policije i tajnih službi (koji su pod Vučićevom kontrolom) redakcije dobijaju materijal o nepoćudnim novinarima ili opozicionarima. Slede nekada i nedeljama duge kampanje protiv žrtava. Jeste da je materijal nekada potpuno izmišljen, ali je to dovoljno za narušavanje ugleda", piše nemački dnevnik.

Prema pisanju FAZ, Informer, kada se ne bavi blaćenjem Vučićevih protivnika, najmanje jednom nedeljno upozorava da se sprema rat protiv Srbije, EU predstavlja kao savez prijatelja Albanaca i gej-lobista čiji je cilj islamizacija Evrope, i širi uverenje da bi Srbiji došao kraj da nema zaštitničke ruke Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Pa ipak Vučić šefa Informera naziva ličnim prijateljem. Da li se to slaže sa njegovom namerom da povede zemlju u EU? U predsednikovom okruženju kažu da se to mora razumeti. Da u Srbiji postoji jako prorusko, antizapadno raspoloženje. Kažu da bi, da toj struji ne podilaze Vućić i njemu naklonjeni mediji, to radili drugi, a to nije u interesu Evrope", piše dnevnik.

"Ako je to objašnjenje tačno, to bi bio odlučujući argument protiv članstva Srbije u EU. Zašto bi EU omogućila političko učešće državi u kojoj se huškanje protiv Unije smatra instrumentom neophodnim za osiguranje vlasti. Onaj ko želi da primi Srbiju u EU mora da zna da bi tako samo još jedna Mаdjarska ušla u blok. Država u kojoj je sada huškanjem protiv EU mogu dobiti izbori. Takva članica samo bi oslabila EU. I zato takvoj Srbiji mesto jeste u Evropi, ali ne i u Evropskoj uniji. Barem ne danas i ne sutra", zaključuje FAZ.
BIRODI: Navodi FAZ-a ne odražavaju stvarno stanje, srpski mediji o EU neutralni
Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da ocene koje se odnose na način izveštavanja medija u Srbiji o Evropskoj uniji, a koje je objavio časopis Frankfurter algemajne cajtung ne odslikavaju stvarno stanje.

BIRODI je saopštio da su istraživanja centralnih informativnih emisija od 1.8. do 31.12. 2018. sa nacionalnom frekvencijom i dnevnih novina pokazala da je dominantan način izveštavanja o EU neutralan, odnosno da mediji prenose samo informacije o aktivnostima funkcionera iz Srbije i EU.

Nemački FAZ objavio je tekst uoči samita u Berlinu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori da svoju zemlju vodi u EU, ali da istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Evrope, zbog čega zato takvoj Srbiji nije mesto u Uniji.

Istraživanje BIRODI-ja je pokazalo da su EU, odnosno pregovaračka poglavlja, u senci pregovora oko Kosova i da su EU funkcioneri, izuzev Jonanesa Hana i Frederike Mogerini marginalno predstavljeni u svim medijima.

"Kada su u pitanju pomenuti Pink i Infomer, EU je više pozitivno nego negativno predstavljena na Pinku, dok je u Informeru situacija obrnuta, EU je negativnije predstavljena", saopštio je BIRODI.

Institut je ocenio da, kada je u pitanju antievropsko raspoloženje u Srbiji, da je ono u suprotnosti sa fakticitetom da najveći broj gradjana, i to oni koji su visokoškolovani, iz Srbije odlazi upravo u EU.

BIRODI je najavio da će u narednih 10 dana sprovesti istraživanje javnog mnjenja na temu odnosa gradjana Srbije prema članstvu u EU i dobijene podatke porediti za nalazima monitoringa medija i statističkim podacima o migracijama gradjana Srbije kako bi dao preciznu sliku opredeljenosti gradjana Srbije.

"Medjutim, ono što je već sada jasno na osnovu sedmogodišnjeg monitoringa medija da EU u Srbiji nema adekvanu komunikacionu strategiju. Ovome treba dodati da izjave EU političara koji daju ocene stanja u Srbiji ne uzimaju kao reper evropske vrednosti, već aktuelnoj vlasti gledaju kroz prste što takodje može da bude razlog negativnog stava (preostalih) gradjana o člastvu Srbije u EU", saopštio je BIRODI.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.