AAA

POLITIKA | 02.05.2019 17:00 > 02.05 17:07

Mustafa: Nacionalni savet Albanaca priprema katalog o tome kako se albanska imena pišu na srpskom

Nacionalni savet Albanaca saradjuje sa Misijom OEBS u izradi kataloga albanskih imena i prezimena koji će sadržati, pored toga kako se imena i prezimena pišu na albanskom jeziku, i njihovu transkripciju na srpski jezik i ćirilicu, što je pre svega namenjeno matičnim službama, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa. Mustafa je agenciji Beta rekao da katalog treba da bude završen do kraja godine i da je zamišljen tako da imena i prezimena na albanskom jeziku budu upisana na srpski jezik tako da ne dodje do deformacije u pravopisu, odnosno da se ne dešava da isto ime i prezime bude upisivano na različite načine.

"Zakonom je uredjeno da svaki pripadnik nacionalne manjine, čiji je jezik i pismo u zvaničnoj upotrebi, po zahtevu pripadnika te manjine teba da se upiše i na njegovom jeziku, ali sigurno je da će biti i transkripcije na srpski jezik. Dešavale su se deformacije imena, da isto ime bude upisivano u matične knjige različito u zavisnosti od toga kako ga je čuo službenik koji ga je upisivao", rekao je Mustafa.
Prema njegovim rečima nakon izrade kataloga, koji će biti otvorenog tipa, upis albanskih imena i prezimena u matične knjige neće zavisiti od pojedinačnih službenika i toga kako oni čuju izgovor tog imena, već će svaki službenik moći da koristi katalog i zvaničnu transkiripciju imena.

"Važno je da u matične knjige budu upisana imena i na albanskom jeziku i uz transkripciju, da se ne bi dešavalo kao što je to sada slučaj da se ista imena upisuju na različite načine. Taj proces su do sada završile madjarska i slovačka nacionalna manjina", rekao je Mustafa.

Mustafa je naveo da je upis imena i prezimena regulisan Zakonom o upotrebi zvaničnog jezika nacionalnih manjina u Srbiji, odnosno medjunarodnom konvencijom o regionalnim i manjinskim jezicima, na osnovu koje će po prvi put biti izradjen katalog sa albanskim imenima i prezimenima, na albanskom jeziku, uz njihovu transkripciju na srpski jezik i ćirilicu, koja će nadalje jedina biti u zvaničnoj upotrebi.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.