AAA

POLITIKA | 03.05.2019 12:40 > 03.05 20:01

REM: Prenećemo premijerki zahteve Maje Pavlović (VIDEO)


Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Aleksandra Janković izjavila je danas, u zajedničkom obraćanju sa vlasnicom novosadske K9 televizije Majom Pavlović koja štrajkuje gladju, da će to telo kao neka vrsta posrednika preneti njene zahteve premijerki Ani Brnabić. Nakon susreta u prostorijama REM, Maja Pavlović je rekla novinarima da će nastaviti štrajk gladju, započet pre dve više od dve sedmice, i prekinuti ga tek kada se prve tačke iz njenog zahteva ispune, jer je moguće da se to brzo uradi, dok se ostale odnose na sudsku materiju.

Objašnjavajući zašto će se REM prvo obratiti premijerki, Janković je navela da je potrebna koordinisana akcija i brz odgovor, a da je premijerka prava adresa, kao mesto gde se objedinjuju problemi iz raznih ministarstava o kojima je govorila Pavlović.

Prema njenim rečima, nije potrebno rešenje kojim će se jedan "požar ugasiti" već da se stvori situacija sa konstantnom podrškom lokalnim televizijama.
Ona je uverena da će Brnabić primiti na razgovor Maju Pavlović.

Janković je rekla da nije namera REM, niti Maje Pavlović, da se vrši pritisak na sud.

"Mi ne tražimo da se donesu neke odredjene odluke, već da se donesu", rekla je Pavlović, dodajući da i ta televizija, kao i svi, ima pravo da se postupak okonča u razumnom roku.

Ona je rekla da se njeni zahevi ne odnose na rad REM-a nego na postupanje nekih državnih institucija "koje su nas dovele u situaciju ekonomske iscrpljenosti tako da ne može da se opstane".

Dodala je da je zamolila REM da se postavi kao neka vrsta posrednika i njen je utisak da su se "razumeli".

"U Srbiji je ugašeno 125 elektronskih medija u tišini, ne mogu da dozvolim da se to desi i sa K 9 posle dvadeset godina", rekla je Pavlović.

Predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i Udruženja novinara Srbije, Nedimu Sejdinoviću i Petru Jeremiću, kako su rekli, nisu u REM-u dozvolili da udju na sastanak, ne obrazlažući to, iako su se oni o tome dogovorili sa Majom Pavlović.

Kako su naveli, nameravali su da budu sa njom jer je iscrpljena usled višednevnog štrajka gladju i zato što je problem koji ima K 9 sistemski.

Pavlović zahteva da Organizacija proizvodjača fonograma Srbije (OFPS) povuče sva izvršenja i vrati na račun TV Kanal 9 novac koji je skinut po rešenjima za koje direktorka te televizije tvrdi da su nezakonita. Zbog tih izvršenja račun TV Kanal 9 je trenutno u blokadi.

Od Ministarstva pravde se traži da inicira preferencijalno rešavanje postupaka pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom u roku od mesec dana, kao i da Ustavni sud u roku od 30 dana okonča postupak koji vodi TV Kanal 9.

Maja Pavlović insistira da Ministarstvo telekomunikacija omogući produženje sporazuma sa JP Emisiona tehnika i veze (ETV) do pravosnažnog okončanja spora pred Upravnim sudom i da se u tom periodu ne isključuje signal TV Kanal 9.

Direktorka te novosadske televizije zahteva i da Ministarstvo telekomunikacija pokrene inicijativu za izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere.

Konkurs za lokalne emitere, istakla je Pavlović, raspisan je nakon što je Srbija preuzela obavezu digitalizacije, a u konkursu nije navedena ni jedna mogućnost povećanja naknade koju su lokalni tv emiteri plaćali Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL) koju je zamenila naknada koja se danas plaća ETV-u.

Naknada koju lokalni emiteri treba da plaćaju ETV-u, smatra Maja Pavlović, ne može biti veća od naknade koju su lokalni emiteri plaćali RATEL-u.

Pavlović navodi da je zahtev TV Kanal 9 za vraćanje u distribuciju kroz sistem IPTV još bez odgovora. U zahtevima se ističe da distributer, u skladu sa Zakonom o informisanju, ne sme da odbije distribuciju medija, i zato se traži od Telekoma Srbija da vrate TV kanal 9. Ugovor sa tom televizijom, kako se navodi, otkazan je jer navodno za distribuciju TV Kanala 9 u Novom Sadu nemaju tehničkih kapaciteta.

Maja Pavlović zahteva od Ministarstva prosvete da pokrene inicijativu za izmenu tarifa SOKOJ  Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS. Ona smatra da su naknade koje se plaćaju tim organizacijama nezakonite.

Od Ministarstva kulture se traži da preko Regulatornog tela za elektronske medije (REM) inicira izmene Pravilnika za obračun naknada za emitovanje, odnosno naknadu za emitovanje za lokalne i regionalne tv stanice.

U zahtevima Maje Pavlović se upozorava Ministarstvo finansija da je TV Kanal 9 imao kontrolu Poreske inspekcije 22. decembra 2015. godine koja je utvrdila da je u momentu kontrole u toj televiziji bio odredjeni broj ljudi na obuci. Svi su imali uredne ugovore o obuci, koju je drugo pravno lice sprovodilo u prostorijama TV Kanal 9.

Za te ljude obračunati su TV Kanalu 9 porezi i doprinosi na zarade i već u julu 2016. godine a sredstva, kako se navodi, u iznosu od oko 300.000 dinara su prinudnom naplatom skinuta sa računa ove televizije. TV Kanal 9 je uložila žalbe, koje ne zadržavaju izvršenje i do danas po žalbi nije doneta odluka uprkos zvaničnom tumačenju Ministarstva za rad da obuka nije radni odnos i da bilo kakve naknade za vreme obuke ne predstavljaju zarade.

Maja Pavlović traži da se taj postupak nakon skoro četiri godine konačno okonča.

Jedan od zahteva upućen je i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću za koga Pavlović tvrdi da "kažnjava TV Kanal K9" preko sistema projektnog sufinansiranja dodeljujući im minimalan iznos sredstava od 200.000 dinara godišnje. Takvim postupcima su, po oceni Pavlović, posebno na gubitku pripadnici nacionalnih manjina jer TV Kanal 9 nije u mogućnosti da sam finansira ti vrstu programa.

U zahtevima se navodi i da TV Kanal 9 "šikaniraju javna preduzeća i ustanove" kojima upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke otkazujući dugogodišnje ugovore. Na taj način, ističe Maja Pavlović, televizija se dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na TV Delta i TV Novosadska kojima se na osnovu sličnih ugovora dodeljuju sredstva.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.