AAA

POLITIKA | 07.05.2019 16:50 > 07.05 19:59

Završen sastanak u Vladi, vlasnica K9 Maja Pavlović prekinula štrajk gladju (VIDEO)


Vlasnica novosadske K9 televizije Maja Pavlović izjavila je danas, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, da će prekinut štrajk gladju i izrazila nadu da će, u saradnji sa državnim institucijama, biti rešeni problemi koje ima njena televizija.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na sastanku u vladi da je ta institucija spremna da pomogne, ali da se mora znati da u državi postoji i podela vlasti i da nema prostora da se utiče na sudove da rešavaju sporove u skladu sa željama strana u postupku.

Ona je rekla da ne podržava štrajk gladju jer je to "ozbiljna ucena", tim pre što Vlada ni po Ustavu ni po zakonu ne može da reši baš sve zahteve Pavlović, i ocenila da "nismo došli do toga" da postoji potreba za štrajkom gladju jer je vlada uvek bila otvorena za razgovore.

"Naročito nismo došli do toga da se preti štrajkom gladju do smrti zbog zahteva koje vlada apsolutno ne može da ispuni", rekla je ona i dodala da mnoge stvari koje Pavlović traži ne mogu da se reše, poput zahteva da se utiče na sud da ubrza postupke, jer se time krše Ustav i zakoni.

Govoreći o nekim od zahteva, Brnabić je kazala da je cenovnik naknade javnom preduzeću "Emisiona tehnika i veze" (ETV) radjen po troškovnom principu zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i da nije radjen da bi se gasili mediji u Srbiji.

Brnabić je navela da neko mora da plati i da bi onda sve te realne gubitke morali da plaćaju svi gradjani Srbije.

Ona je pozvala ljude koji podržavaju Maju Pavlović da kažu i njoj i gradjanima šta je to što Vlada može da uradi.

Premijerka je podsetila da su neki od zahteva vlasnice K9 televizije pozitivno rešeni i dodala da se nikada ranije nije dešavalo da javnost može da prisustvuje razgovorima u Vladi Srbije.

"Javnost ima pravo da zna. Sve vreme tražite transparentnost, pa onda kažete da pravimo cirkus", rekla je Brnabić i dodala da će dati sve od sebe da pomogne u zahtevima samo u skladu sa zakonima i sudskim odlukama.

Maja Pavlović rekla je da nije došla na sastanak u vladu da bi nekog napadala, već da razgovara o rešenju.

"125 medija je ugašeno jer nije moglo da plaća naknade", rekla je Pavlović govoreći o najvećim problemima lokalnih medija koje su uglavnom takse i naknade, kao što su one poput naknade ETV-u i Organizaciji proizvodjača fonograma Srbije – O.F.P.S.

Ona je, govoreći o naknadi OFPS-u, rekla da svaki medij ima opcije da potpiše ili ne, a da u slučaju da ne potpiše Regulatorno telo za elektronske medije (REM) može da oduzme dozvolu kao i da su "naknade van svakih mogućnosti lokalnih i regionalnih medija".

"Ja vam se obraćam sa molbom da pomognete i obezbediti poziciju koja je izdrživa", rekla je Pavlović i dodala da ako se smanjuju sredstva za medije da bi onda trebalo smanjivati i takse.

Novinar Vukašin Obradović kazao je da je premijerka nadležna u sprovodjenju medijske reforme.

"Zašto ste onda došli ovde, ako kažete da niste nadležni", upitao je Obradović i dodao da je bilo potrebno 22 dana da neko štrajkuje gladju da bi došlo do sastanka.

Članica Saveta REM Olivera Zekić kazala je da u Srbiji i dalje vlada "socijalistički gen" i da se danas država nalazi u uslovima tržišne ekonomije.

Direktor RATEL-a Vladica Tintor kazao je da su u nekoliko navrata pomerani rokovi digitalizacije i da što se tiče naknade ETV-u da je usluga mnogo kompleksnija.

Maja Pavlović bila u štrajku gladju 23 dana zbog problema koje ima njena televizijska stanica.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.