AAA

POLITIKA | 09.05.2019 17:05 > 09.05 17:05

Ružić: I pored digitalizacije, čovek je i dalje naš najveći kapital

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je danas, na proslavi Dana matičara Srbije, da je ta profesija deo svih naših ličnih, životnih i važnih trenutaka i da je najveći kapital i dalje čovek koji obavlja taj posao, bez obzira na to koliko je digitalizacija neophodna u savremeno doba.

"Prošli smo dug put kako bismo obezbedili potrebne preduslove za vodjenje matičnih knjiga u elektronskom obliku. Vi najbolje znate koliko ste truda, energije i vremena uložili da se matične knjige rodjenih, venčanih i umrlih prepišu u elektronski oblik. Uradili ste ključni posao za brže i efikasnije usluge", rekao je Ružić okupljenim matičarima u hotelu Hajat.
Ministar je objasnio da će ubrzo biti uspostavljena aplikacija preko koje će gradjani koji žive u inostranstvu, a žele da glasaju po mestu boravišta, moći elektronskim putem da podnesu zahtev.

"Elektronski smo povezali matične knjige venčanih i umrlih sa jedinstvenim biračkim spiskom, u cilju dostizanja većeg stepena ažurnosti podataka u evidenciji. Ovaj spisak nikada nije bio ažurniji", istakao je Ružić.

Zakonom o centralnom registru stanovništva, koji je usvojen u martu, država će objediniti 13 evidencija koje vode različite institucije, što će biti prvi put da država ima sve evidencije o gradjanima na jednom mestu. Početak primene ovog zakona predvidjen je za septembar 2020. godine, rečeno je na skupu.Pomoćnica ministra državne i lokalne samouprave Marina Dražić objasnila je da je projekat "Bebo, dobrodošla na svet", koji podrazumeva elektronsko prijavljivanje i upisivanja novorodjenčadi, mnogo olakšao posao roditeljima i navela da je do sada elektronski prijavljeno 138.974 beba u matične knjige rodjenih.

U skladu sa konceptom elektronskog načina vodjena matičnih knjiga od početka sledeće godine nadležne zdravstvene ustanove će potvrde o smrti i promeni pola dostavljati matičarima elektronski.

"Sve aktivnosti na uspostavljanju elektronskih evidencija i njihovog povezivanja su korak ka uspostavljanju jedinstvene centralizovane i pouzdane državne baze podataka centralnog registra stavnovništva. Ideja je da gradjani više ne idu od šaltera do šaltera da bi prikupili različita dokumenta", istakla je Marina Dražić.

Načelnica Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Valentina Vulić rekla je da je do danas uneto oko 8,9 miliona upisa u elektronske sisteme i da će uskoro taj proces biti završen.

"Naši državljani odlaskom na bilo koji šalter na teritoriji Srbije mogu da pribave uverenje o državljanstvu, nezavisno od toga gde je upis odradjen", istakla je ona.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović objasnio je da je olakšano upisivanje dece u osnovne škole, tačnije roditelji više ne moraju da nose izvode iz matične knjige rodjenih pri upisu.

Do sada je u osnovne škole, preko elektronske prijave, upisano 30.000 dece.

"Sledeći korak, koji se očekuje od jula, je upis u srednje škole i na fakultete Univerziteta u Beogradu prilaganjem dokumentacije elektronskim putem. E-vrtić fukcioniše već četiri godine, od ove godine u 18 gradova i opština. Već 11.000 dece je ove godine upisano u predškolske ustanove elektronskim putem, od čega je 48 odsto u Beogradu", rekao je Jovanović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.