AAA

POLITIKA | 13.05.2019 20:15 > 13.05 20:40

Patrijarh Irinej: Ocena Sabora je da se Vučić junački bori

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej, izjavio je nakon današnjeg obraćanja predsednika države Aleksandra Vučića Saboru u Patrijaršiji, da svi vide da se Vučić "junački bori za državu, narod i Kosovo" i da je to njegov i stav Sabora.

"Najviše vremena smo posvetili Kosovu, nećemo odustati od borbe za Kosovo", rekao je patrijarh Irinej, u zajedničkom obraćanju sa Vučićem, navodeći da je neizvesno kako će se to pitanje reštiti.

Kako je rekao, "nadamo se u Boga", kao i da puno zavisi od situacije u svetu, "od onih koji podržavaju nas i onih koji podržavaju drugu stranu".

"Ono što vidimo svi, naš predsednik se junački bori za državu, narod i Kosovo", rekao je patrijarh Irinej, navodeći da nema sumnje u njegove dobre namera i trud.

Patrijarh je rekao da se divi toj energiji, "jer je svaki drugi dan na putu i vodi teške razgovore van Srbije", rekao je patrijarh Irinej.

"Ja mu se divim kako to izdržava i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsednika države odigra na najbolji i najkorisniji način", rekao je patrijarh Irinej.

Na pitanje da li je to njegov lični stav ili stav Sabora, on je rekao da je to stav i njega i Sabora.

Vučić je rekao da je Sabor obavestio o svim razgovorima, pregovorima, svim važnim temema, a "oni o svojim brigama, o različitim stavovima po pojedinim pitanjima".

"Patrijarh je odlično razumeo, kao što ja razumem njegovu brigu i njegove muke, da neko mora da donosi i ne lake, rekao bih, teške ovozemaljske odluke. Jedan od vladika je rekao, što god Vučiću uradiš bićeš svima kriv i ja sam to odlično razumeo," rekao je Vučić.

Kako je objasnio Vučić, "ako uradiš jedno bićeš svima drugima kriv i obratno".

On je rekao da je govorio iskreno i istinu, "upozoravajući, i neke vladike su primetile to, da nekad nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo, a ja ne bih voleo da nam se slične stvari dese".

Navodeći da je sastanak bio važan, on je istakao da nije neko ko će govoriti da Crkva nema pravo na svoje mišljenje, jer je "Crkva važan društveni činilac, koja ima pravo na svoje stavove".

"Oni ne moraju da budu uvek isti kao državni ali je važno da ih čujemo, jer je SPC uvek pomagala opstanak naroda gde god je bio ugrožen", rekao je Vučić, koji je naveo da je pred Srbijom težak period.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je takodje učestvovao na sastanku u Patrijaršiji, je rekao da bi podele oko nacionalnih pitanja smanjile šanse za nalaženje dobrog rešenja oko Kosova.

"Razgovor je bio vema koristan, potreban je zajednički stav svih važnih faktora u Srbiji i Srba u celini", rekao je Dodik.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.