AAA

POLITIKA | 15.05.2019 12:05 > 15.05 12:05

Komesarka Saveta Evrope pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona o doživotnom zatvoru

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatovič je u pismu upućenom srpskoj ministarki pravde pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona koji uvodi kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovnu slobodu za najteža postojeća krivična dela.

U pismu srpskoj ministarki pravde Neli Kuburović objavljenom danas komesarka Saveta Evrope poziva vlasti da preisptaju nacrt tog zakona koji se upravo razmatra u Skupštini Srbije.
Mijatovič je podsetila da kazna doživotnog zatvora da bi bila u skladu sa članom tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima mora da postoje izgledi za oslobadjanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne, navodi se u pismu.

Ona je takodje izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti da ne održe javnu raspravu o nacrtu zakona i pozvala ih da to ipak urade.

"Srpske vlasti treba da osiguraju da ova ili bilo koja druga zakonska inicijativa ove vrste bude u potpunosti u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava", ocenila je komesarka u pismu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.