AAA

POLITIKA | 15.05.2019 14:50 > 15.05 15:00

Hočevar: I Katolička crkva bi trebalo da se uključi u rešavanje problema na Kosovu (VIDEO)


Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar ponovio je danas svoj stav da bi i Katolička crkva trebalo da se uključi u rešavanje problema na Kosovu.

"Što se više ljudi uključi u iskren i objektivan dijalog utoliko bolje, a budući da na Kosovu živi i jedan odredjen broj katolika, mislim da je potrebno da svi upregnu snage da se dodje do što boljeg razumevanja medju svim stanovnicima toga kraja", kazao je Hočevar novinarima nakon sastanka sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milanom Krkobabićem.

Navodeći da Katolička crkva ima veliko iskustvo u pružanju pomoći pri rešavanju sličnih problema širom sveta, Hočevar je ocenio da bi bilo dobro da se na tom području još više saradjuje i po pitanju Kosova.

"Katolička crkva ima puno iskustva u očuvanju spomenika i nama je jako važno da se svi verski i kulturni spomenici sačuvaju, jer gde se sačuva bogatstvo kulture tamo se sačuva i bogatstvo ljudske ličnosti", kazao je beogradski nadbiskup i dodao da je zbog toga važno da postoji dijalog.

Ocenjujući da je vatikanska diplomatija jedna od najstarijih na svetu i da uživa veliki ugled, Hočevar je naveo da bi se lakše došlo do rešenja na Kosovu, ukoliko Vatikan, zajedno sa Srbijom, razgovara o tom pitanju sa ostalim državama.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić kazao je da reč i delo pape Franje uživaju prestiž u svetu i ocenio da bi učešće Katoličke crkve, koja, kako je rekao, ima veliko iskustvo, doprinelo dijalogu Beograda i Prištine.

"Rešavanje problema na Kosovu je jedan od važnijih izazova za hrišćansku zajednicu. To je nešto o čemu svi zajedno moramo da razmišljamo, čitava hrišćanska zajednica i u tom smislu vidim održivost predloga da se u dijalog uljuči i Vatikan", kazao je Krkobabić.

On je podsetio i da Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova, ocenivši da to svedoči o ozbiljnosti i temeljnosti da se ne donose ishitrene odluke.

Krkobabić i Hočevar o nacionalnom timu za spas sela

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić razgovaro je danas sa Beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom o formiranju nacionalnog tima za spas sela Srbije i o daljem unapredjenju regionalnog razvoja, nakon uspešnih prvih koraka oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

"Postoji jasna spremnost Katoličke crkve i nadbiskupa Hočevara da uzme aktivno učešće u jednoj ovakvoj misiji. To je misija koja dotiče sve gradjane Srbije, sva sela Srbije, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost. To je i osnovni princip zadrugarstva – neutralnost. Rasna, verska i politička", kazao je Krkobabić novinarima nakon susreta.

Dodao je da u vremenima kada civilizacijski tokovi vode ka pražnjenju seoskih sredina neophodno da se zajedničkim delovanjem pokuša zaustavljanje tog proces i ovaj projekat usmeri na suživot, toleranciju i pomoć svima kojima je potrebna.

"Ovim ljudima je neophodna pomoć u pronalaženju novih izvora egzistencije, pospešivanju postojećih, u razvoju infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne zaštite", kazao je Krkobabić.

On je istakao da je za formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije ključno što je dobijena snažna podrška Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, vrha pravoslavne, a sada i katoličke crkve u Srbiji.

Nadbiskup Hočevar je izrazio svoje zadovoljstvo što je katolička zajednica deo jednog ovako važnog poduhvata.

"I u prošlosti katolička crkva je uvek naglašavala socijalno učenje i dopirala do onih koji žive s poteškoćama ili su ugroženi. Sada je potrebno da utičemo na to da sela, kao manje zajednice, učestvuju u zdravom integralnom razvoju porodice kao stuba društva", rekao je Hočevar i zahvalio ministru Кrkobabiću na brizi, inovativnosti i kreativnosti u suočavanju sa ovom kompleksnom problematikom.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.