AAA

POLITIKA | 16.05.2019 18:25 > 16.05 18:32

Tužilaštvo: Mon Djuraj ugrožavan preko društvenih mreža

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) utvrdilo je da postoje osnovane sumnje da je prema vlasniku pekare Roma u Borči Monu Djuraju izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti putem društvenih mreža, saznaje Radio slobodna Evropa (RSE) u Posebnom tužilaštvu za VTK.

U pisanom odgovoru koji je RSE dobila od posebnog tužioca za VTK Branka Stamenkovića, navodi se da je Tužilaštvo "započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrdjivanja identiteta izvršioca i obezbedjenja dokaza".

"Odeljenje za visokotehnološki kriminal Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije podnelo je izveštaj Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u vezi sa pretnjama koje su, putem društvene mreže Fejsbuk, upućene oštećenom Monu Djuraju, vlasniku pekare Roma u Borči", piše u odgovoru dostavljenom RSE.

"Posebno tužilaštvo za VTK smatra da postoje osnovi sumnje da je prema oštećenom Djuraju izvršeno krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 138 Krivičnog zakonika, te je započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrdjivanja identiteta izvršioca i obezbedjenja dokaza", navode u Tužilaštvu uz napomenu da će "o rezultatima preduzetih dokaznih radnji i daljim tužilačkim odlukama javnost biti blagovremeno obaveštena".

Nekoliko desetina desničara okupilo se 28. aprila ispred pekare Roma, čiji je Djuraj vlasnik.

Opkolivši pekaru, oblepili su izlog radnje porukama "Kosovo je Srbija", skandirajući i pozivajući prolaznike da u pekari više ne kupuju. Ispred vrata i na pult u samoj pekari ostavili su svinjsku glavu a na društvenim mrežama objavljen je veliki broj nacionalističkih poruka i pretnji. Sve to dogodilo se nakon što je na Fejsbuku objavljena fotografija, stara dve godine, na kojoj je jedan od zaposlenih u pekari sa albanskim simbolom – dvoglavim orlom.

Tim povodom RSE je, ranije, dobila odgovor iz MUP-a Srbije da je Policijska uprava Beograd već preduzela odredjene bezbednosne mere u cilju lične zaštite i imovinske bezbednosti Djuraja i njegove porodice. Pretnje Đuraju nastavile su se i posle ovog okupljanja.

Vlasnik pekare Roma je za RSE izjavio da se boji za bezbednost, budući da je, u medjuvremenu, objavljena i adresa na kojoj živi sa svojom porodicom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.