AAA

POLITIKA | 26.05.2019 18:20 > 26.05 18:20

Dragaš: Razgraničenje jedino realno rešenje, nije nametnuto spolja

Razgraničenje Srba i Albanaca jedini je realni koncept za rešenje pitanja Kosova, jer se bazira na kompromisu dve strane i nije nametnut spolja, ocenio je danas direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš. „Verifikacija faktičkog stanja na Kosovu je apsolutno jedini realni koncept koji se nalazi pred Srbijom i kosovskim Albancima, ali i pred međunarodnim faktorima, koji bi morali da prihvate i garantuju ishod dugogodišnjih pregovora“, izjavio je Dragaš za Betu povodom sutrašnje rasprave o Kosovu u Skupštini Srbije.

Prema njegovoj oceni, razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu bazira se na kompromisu dve strane, to nije rešenje nametnuto spolja, kakva su bila sva dosadašnja i u tome je „najveća snaga ovakvog rešenja, koje garantuje dugotrajan mir i stabilnost“. 
„Za Srbiju ovo je daleko od idealnog rešenja, ali pruža maksimum koji je u ovom momentu moguće postići i to je ono za šta se bori predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić, čija je pozicija i u Srbiji i u međunarodnim okvirima zbog toga veoma teška“ rekao je Dragaš. 

On je dodao da se tom rešenju s jedne strane protivi domaća javnost, „a naročito opozicione partije, Srpska pravoslavna crkva i neki uticajni intelektualci“, za koje je rekao da „odbijaju rešenje o razgraničenju i traže nemoguće, iz prostog razloga što ne učestvuju u pregovaračkom procesu i ne osećaju nikakvu odgovornost za rešenje kosovskog pitanja, čekajući da neko drugi to uradi umesto njih“. 

„Sa druge strane, najuticajnije zemlje Zapada, a pre svega Nemačka, i same ne doprinose postizanju kompromisa tako što insistiraju na nepromenjivosti granica Kosova“, rekao je Dragaš. 

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je „u izuzetno teškoj poziciji, stešnjen između dela domaće javnosti i jakih međunarodnih faktora, da isposluje istorijski kompromis sa Albancima i da na taj način stavi tačku na najteži i najkomplikovaniji konflikt na Balkanu“. 

Skupština Srbije sutra će razmatrati izveštaj Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a poslanicima će se obratiti i predsednik Srbije Aleksadar Vučić.  


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.