AAA

POLITIKA | 28.05.2019 11:10 > 28.05 18:19

Vučić: Kosovske snage se povlače sa severa Kosova posle reagovanja velikih sila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u jutrošnjoj akciji kosovske specijalne policije na severu Kosova uhapšene ukupno 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, i dodao da smisao akcije nije bila borba protiv kriminala već želja da se zaplaši srpski narod i da se tamošnje stanovništvo kriminalizuje.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Vučić je ponovio da će Vojska Srbije zaštiti narod ako dodje do ugrožavanja njihove bezbednosti i da je kao vrhovni komandant već naredio podizanje borbene gotovosti svih jedinica.

"Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Republike, garantujem vam da ćemo svaku vrstu naredjenja koje budem izdao mnogo puta promisliti, ali ako dodje do eskalacije sukoba i daljih napada na srpski narod i živalj, sve što mogu da vam kažem je: Srbija će pobediti", rekao je on.

On je ocenio da je namerno izabrano da se hapšenja obave u svim severnim opštinama zbog čega je srpski narod na severu Kosova uznemireniji nego ikada.

Vučić je rekao da je stupio u kontakt s predstavnicima Evropske unije i briselskom administracijom, odnosno posrednicima u dijalogu, i da ih je obavestio u svemu što se dešava, ali da su mu oni rekli da je reč o akciji protiv kriminala.

Vučić je kazao medjutim da je prema podacima kosovske policijske službe na severu Kosova najniži nivo kriminala te da je borba protiv kriminala samo izgovor za zastrašivanje Srba.

On je naveo da je bilo pokušaja madjarskih trupa Kfora da se pokrenu, ali ih je komandant NATO sprečio u tome i naveo da se oni ne mešaju u borbu protiv korupcije i kriminala.

Prema Vučićevim rečima, akcija je pokrenuta jutros nešto pre 6 časova i da je kosovska policija ušla sa ukupno 73 vozila na sever, dok još oko 50 čeka u južnom delu Mitrovice a oko 15 u Srbici.

"Potvrdjeno je hapšenje 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji tri opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Najviše je reč o pripadnicima kosovske policije, kao što smo i rekli pre 15 dana kada smo alarmirali javnost", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbi nisu pružali nikakav oružani otpor, ali da su Albanci pucali bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali.

"Za sada nema poginulih. A u Kosovskoj Mitrovici su i pucali na ljude kada su ih Srbi mladići gadjali kamenjem", rekao je on.

On je kazao i da je predsednik Kosova Hašim Tači juče pozvao Albaniju na ujedinjenje, i da to "znači da oni hoće albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku".

"Granica može za nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku zahvaljujući Srbima koji su pomagali, ali ja mogu da vam kažem: Neće biti velikoalbanske granice na Kopaoniku",  rekao je Vučić.

"Velike sile rekle da je policija u Zubinom potoku prekoračila mere"

Predsednik Srbije saopštio je da su "velike sile" reagovale na dešavanja u Zubinom potoku i da su rekle da delovanje specijalnih policijskih snaga nema veze sa borbom protiv kriminala, već da je u pitanju prekoračivanje mera.

"Ovo je jedna dobra vest, rekoh ja Srbija će pobediti", istako je Vučić na sednici Skupštine Srbije.

On je pre toga ponovio da su u Zubinom potoku specijalne kosovske policijske snage bojevom municijom pucale iznad glava golorukih Srba.

"Moja poruka našem narodu je, a naročito junacima u Zubinom potoku koji su se suprotstavili goloruki i verbalno i dok su im pucali iznad glave, da njihovo junaštvo neće ostati nezabeleženo", rekao je Vučić i istakao da oni nisu kriminalci već običan narod.
Vučić je ocenio da će od svih uhapšenih možda dvojica ili trojica biti povezana sa kriminalom.

On je kazao da nije prorok, ali da je od obaveštajnih službi pre 20 dana dobio informaciju da će biti hapšenja i da je upozorio i Srbe i medjunarodnu javnost na to.

Predsednik Srbije je rekao i da je u akciji policije uhapšen i jedan ruski državljanin.

Vučić je saopštio da su specijalne kosovske snage počele da se povlače sa severa Kosova.

On je u Skupštini Srbije rekao da je ključna stvar zbog koje je počelo povlačenje reagovanje medjunarodne zajednice koja je rekla da je došlo do prekoračenje sile.

Vučić je pre toga saopštio da su velike sile reagovale da su rekle da postupanje policije nema veze sa borbom protiv kriminala već prekoračenjem mera.

Vukadinović: Pre Briselskog sporazuma ROSU nije mogao da vršlja po severu Kosova

Djordje Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija izjavio je danas da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom koji je potpisala aktuelna vlast predvodjena Srpskom naprednom strankom i Aleksadrom Vučićem.

"Do Briselskog sporazuma nije mogao ROSU da vršlja po severu Kosova. Žigošete prethodnike za probleme na Kosovu i ukazujete na njihove greške i propuste, ali i da ste u potpunosti u pravu potpuno je jasno da su svi ti prethodni i (Slobodan) Milošević i (Vojislav) Koštunica i (Boris) Tadić i (Zoran) Djindjić pravili razne greške, ali za sve to vreme Kosovska policija nije mogla preko Ibra", rekao je Vukadinović na sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

On je rekao da kada su pokušali 2011. godine da udju i da su vratili "na vrat na nos helikopterima hrvatskog Kfora".

Vukadinović je kazao da su uspeli prethodni da sačuvaju uz podršku naroda sa Kosova pozicije Srbije.

"A sada tamo vršljalu kosovski specijalci kada im se prohte, a vi sada možete samo da širiti ruke i da pozivate kolege iz medjunarodne zajednice koji kažu to je legitimna akcija policije koja se bori protiv krimila", kazao je Vukadinović i dodao da sada vidi jedino da je Srbija nemoćna.

On je kazao da je na sednicu došao da čuje šta je taj kompromis o kome Vučić govori, ne u smisli detalja i tačnog plana, ali bar da se iznesu crvene linije.

Vukadinović je kazao i da je 2013. godine Skupština Srbije donela Rezoluciju u kojoj jasno i glasno piše da svako rešenje pitanje o status Kosova mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"To je obavezujući dokument ove Skupštine Srbije i moje pitanje je da li je rezolucija na snazi, da li će danas biti glasanje o nečem drugom i da li i dalje stojite iza ovoga, i država i Vlada Srbije, da svako rešenje mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244", upitao je Vukadinović.

On je kazao da kada neko govori da na Kosovu Srbija "nema ništa onda ništa ne može ni da dobije", a da bi po njemu crvna linija trebalo da budu Ustav i Rezolucija 1244.

Upitao je Vučića i da li se oseća odgovornim zbog toga što nisu ispunjene sve obaveze iz Briselskog sporazuma odnosno stvaranje zajednice srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas navode da Briselski sporazum omogućava specijalnim kosovskim policijskim snagama da udju na sever Kosova.

Odgovarajući na navode opozicionog poslanika Djordja Vukadinovića u Skupštini Srbije da pre Briselskog sporazuma specijalne snage nisu mogle da udju na sever Kosova, Vučić je rekao da je taj sporazum dao pravni okvir po kome te snage ne mogu da budu na severu.

Vučić je povodom navoda da su i prethodni predstavnici vlasti pravili greške, ali da je Srbija sada nemoćna, rekao da želi da veruje da je Vukadinović u stvari zaboravio upad ROSU 2011. godine na sever i paljenje crkva i manastira i progon srpskog stanovništva 2004. godine i dešavanja iz 2008. godine kada je Kosovo proglasio nezavisnost.

On je istakao da je od kako je potpisan Briselski sporazum sačuvan mir na Kosovu.

"Osećam se odgovornim za Briselski sporazum iako ga nisam ja potpisao i ponosan sam što smo posle toga imali šest godina mira i da ni na koji način nisu srpski interesi bili ugroženi", rekao je Vučić.

Povodom pitanja da li se oseća odgovorno jer nije uspostavljen zajednica srpskih opština, on je kazao da se ne oseća odgovornim za ono za šta je EU bila garant.

Moskva: Provokacija Prištine usmerena na zastrašivanje srpskog stanovništva

Rusija smatra da je jutrošnji "upad" kosovske policije na sever Kosova i hapšenje 13 Srba "još jedna provokacija Prištine, usmerena na zastrašivanje i potiskivanje nealbanskog stanovništva, kao i uspostavljanje kontrole putem sile", izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Moskva je pozvala "medjunarodne pokrovitelje Prištine" da u ovom odgovornom trenutku urazume radikalne Albance na Kosovu i spreče dalju eskalaciju konflikta sa nepredvidivim posledicama.

"Savršeno je jasno da takvo provokativno ponašanje kosovskih Albanaca predstavlja direktnu posledicu dugogodišnje podrške EU i SAD. Kosovski političari su već navikli da im sve provokacije prolaze bez posledica", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takvi koraci vode ka medjuetničkoj napetosti, i poništavaju višegodišnje napore medjunarodne zajednice u mirnom postkonfliktnom rešavanju problema.

Ruski MSP smatra da momenat za upad "nije izabran slučajno", odmah posle nastupa predsednika Srbije Aleksandra Vučića o kosovskom problemu.

"Smatramo da uzdržani prilaz Beograda, usmeren na dostizanje dugoročnog pravičnog rešenja ne interesuju ni Prištinu ni njene zapadne pokrovitelje", navela je Zaharova.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurinje danas osudio "upad kosovskih specijalaca u rejone severa Kosova i Metohije koje naseljavaju Srbi".

"To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima", navodi se u saopštenju dostavljenom iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se takodje izražava revolt "provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, saradnika UNMIK Mihajila Krasnoščekova" i traži "neodložno oslobodjenje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident".

U Ambasadi Rusije u Beogradu prethodno je za ruske medije potvrdjeno da je kosovska policija u jutrošnjoj akciji uhapsila i jednog Rusa, saradnika UNMIK-a i da je to potvrdila i misija UN.
Vučić: Posle današnje akcije ROSU, biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će posle današnje akcije kosovske policije na severu Kosova, Srbija imati drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima ali i prema onima koji su se kako je rekao, "danas pravili blesavi" u vezi te akcije.

"Današnja dešavanja pokazuju kakve su namere albanskih vlastodržaca i onih koji ih podržavaju. Posle današnjeg napada, stvari neće biti iste i nećemo sutra reći 'puj pike, ne važi'. Biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i onima koji su se danas pravili blesavi govoreći da je to samo borba protiv korupcije ili se nisu javljali dok nisu shvatili da smo vrlo ozbiljni u nameri da zaštitimo naš narod", rekao je Vučić novinarima u Skupštini Srbije.

Vučić je, na pitanje novinara da je rekao da je Srbija spremna da vojno interveniše na Kosovu i Metohiji, odgovorio da nikad to nije rekao već da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod.

"Nemojte da dodajete reči koje nisam izgovorio. Rekao sam da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod i da je spremna i da će biti spremna i da će pobediti. Nećemo da ratujemo, čuvaćemo mir gotovo po svaku cenu a to gotovo po svaku cenu je samo u slučaju da neko misli da može da izvrši pogrom nad našim narodom. A u tom slučaju ja nikave intervencije nisam pominjao, vi ste ih pominjali a ja sam rekao da ćemo zaštititi naš narod", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje.

On je rekao da nije neodgovoran čovek koji bi Srbiju dovodio u tešku situaciju.

"Isto tako nisam neozbiljan čovek da bi srpski narod na Kosovu doveo u bezizlaznu situaciju, u situaciju u kojoj bi samo stavili zavežljaje na svoja ramena i potrpali se u traktore i došli u centralnu Srbiju", rekao je Vučić.
 
Dodao je da je zadovoljan što je tokom parlamentarne rasprave o izveštaju o Kosovu i Metohiji mogao da čuje različite vrste primedbi, uključujući i one za koje je naveo da je i ranije znao da nemaju utemeljenje u realnosti.

"Srećan što sam slušao svakog poslanika i što sam, nadam se, uspeo da odgovorim na pitanja svih poslanika. Tako predsednik treba da se ponaša, a oni koji nisu bili u parlamentu više su govorili o sebi nego o meni a ponajmanje o Srbiji", kazao je Vučić i dodao da će "narod to umeti da oceni na najbolji način".  

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.