AAA

POLITIKA | 03.06.2019 16:20 > 03.06 16:20

Stručni tim Jedan od pet miliona predstavio preporuke u oblasti slobode medija i izbornih uslova

Stručni tim protesta "Jedan od pet miliona" predstavio je danas u Beogradu preporuke i zaključke u oblasti slobode medija i regularnosti izbora, medju kojima obavezivanje predsednika Srbije da neće učestvovati u izbornoj kampanji na strani bilo koje liste, sprečavanje negativnih kampanja u medijima, kao i izmene informativnog programa javnih servisa.

Jedna od članica tima, Snježana Milivojević kazala je da je tim krenuo od pretpostavke da je neophodno izraditi celokupan dokument koji povezuje zahteve protesta i koji bi dalje vodio promenama u izbornom i medijskom sistemu, dodavši da će preporuke biti upućene nadležnim institucijama.
"Zahtevi uključuju ostavku državnog sekretara i ministra kulture i informisanja zbog 'ključne političke odgovornosti za pad slobode medija', ostavke sadašnjih i izbor novih članova REM-a, aktivnije delovanje svih državnih tela zadužeih za kontrolu i nadzor izbornog postupka i uloge medija u njima, kao i ključne izmene programa RTS-a i RTV-a", rekla je Milivojević.

Milivojević je rekla da je neophodno da REM donese propise koji će rešiti dve ključna problema, a to su "neograničene kampanje blaćenja i diskreditovanja kritičara vlasti u vanizbornom procesu" i "neodmereno navijanje na strani vlasti i pozitivne promocije vladajućih partija u vreme izbora".

Članica tima Jovanka Matić navela je da je osnovni problem "blokada razmene informacija", te da ta razmena treba da se "odblokira" kroz "normalizaciju komunikacije, a ne kroz dalju polarizaciju u medijima".

Matić je kazala da je ravnopravno učešće učesnika u kampanjama moguće kroz "sprečavanje i kažnjavanje negativnih kampanja", kao i revitalizovanje javnih servisa koji će u informativnom programu omogućiti razvijanje dijaloga i sučeljavanje različitih mišljenja, a ne samo njihovo prezentovanje.

Ona je dodala da se u Izveštaju preporučuje i da novi sastav REM-a usvoji pravilnik koji bi "onemogućio funkcionersku kampanju i ograničio plaćeno političko oglašavanje".

"U izveštaju se preporučuje i uvodjenje novih debatnih emisija na javnim servisima koje će se baviti pitanjima značajnim za društvo, a u kojima će učestvati stručni i odgovorni ljudi", rekla je Matić.

Član stručnog tima Dušan Vučićević je rekao da su u Izveštaju date kratkoročne preporuke za izborne uslove kojima se u narednih šest meseci može ostvariti napredak u obezbedjivanju fer i slobodnih izbora.

Vučićević je kazao da je izmedju ostalog potrebno promeniti rešenje po kojem birački odbor razlikuje važeće od nevažećih listića tako da bi se onemogućilo prepoznavanje za koga je birač glasao.

On je rekao i da se u Izveštaju predlaže i "zakonsko preciziranje zabrane upotrebe mobilnih telefona na biračkim mestima", zabrana "vodjenja paralelnih evidencija birača" koji su izašli na glasanje, aktiviranje RIK-a u obuci  birača, kao i obuke i testiranja za sve stalne članove biračkih odbora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.