AAA

POLITIKA | 04.06.2019 15:20 > 04.06 15:20

Mustafa: Nacionalni savet Albanaca će se finansirati i iz budžeta Albanije

Vlada Albanije usvojila je predlog ministra inostranih poslova Genta Cakaja da ubuduće preuzme obavezu redovnog finansiranja Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, a koliki će biti taj iznos, biće utvrdjeno i na osnovu predloga Saveta, izjavio je danas predsednik tog tela Ragmi Mustafa.

Mustafa je za agenciju Beta izjavio da Zakon o nacionalnim savetima dozvoljava da se te institucije u Srbiji, osim sredstvima iz republičkog budžeta, finansiraju i na druge načine, putem donacija iz različitih izvora, koje uglavnom dolaze iz matičnih zemalja manjina.
"Ovo je prvi put da je Vlada Albanije donela odluku da će redovno finansirati Nacionalni savet Albanaca u Srbiji. Za sada je samo odluka doneta, a kolika će to biti sredstva utvrdiće se na zajedničkom sastanku predstavnika Vlade i Saveta. To finansiranje će pomoći da Nacionalni savet Albanaca funkcioniše punim kapacitetom", kazao je Mustafa.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca je rekao da to telo sada ne radi punim kapacitetom zato što su mu za oko 40 odsto smanjena sredstva koja dobija iz republičkog budžeta, do čega je došlo pošto je albansko stanovništvo iz opština Bujanovac, Preševo i Medvedja bojkotovalo popis stanovništva 2011. godine, a nisu uzete u obzir ni procene o broju stanovnika tih opština iz 2015. godine.

"Odlukom o redovnom finansiranju Nacionalnog saveta Albanaca Vlada Albanije je pokazala ozbiljnost u namerama i interesovanju za pomoć Albancima koji žive u Srbiji", dodao je Mustafa.

Vlada Albanije je do sada kao pomoć Albancima koji žive u opštinama Preševo i Bujanovac izdvojila 50.000 evra u vidu jednokratne pomoći, za potrebe otvaranja vanbolničkog porodilišta u Preševu 2015. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.