AAA

POLITIKA | 09.06.2019 10:45 > 09.06 10:45

Jeremić: Ne postoji operacija Pariz, Vučić da se uozbilji i predstavi platformu za Kosovo

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da medjunarodni sastanak o Kosovu i Metohiji u Parizu neće biti bitno drugačiji od prethodnog u Berlinu, jer još uvek nema dovoljne zainteresovanosti ključnih međunarodnih aktera niti bar delimičnog  poklapanja njihovih interesa, neophodnih da bi na konferenciji bio postignut neki supstancijalni proboj."Srpski režim pominje nekakvu ’operaciju Pariz’, koja u stvarnosti ne postoji. To je samo nastavak šarlatanskog odnosa predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića i njegovih dvorskih mediokriteta prema najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju koje, kao i sve ostalo, pokušavaju da iskoriste u propagandne svrhe", naveo je Jeremić u pisanoj izjavi.

Jeremić je pozvao Vučića da se "konačno uozbilji" i sačini platformu za pregovore sa Prištinom koja bi bila zasnovana na Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, umesto što svakodnevno izveštava javnost o svom trenutnom raspoloženju – da li je ljut, razočaran, uplašen..., navodi se u saopštenju.
Albanska strana je usvojila prilično tvrdu i maksimalističku platformu, jer se tako počinju pregovori. Naša strana to nije uradila, mi nemamo jasnu platformu niti jasne smernice upućene onima koji bi u ime Srbije trebalo da pregovaraju sa kosovskim Albancima. Moralo bi da se počne od platforme Beograda za pregovore", rekao je Jeremić.

On je naveo da bi pre pregovora o medjunarodno-pravnom statusu Kosova i Metohije trebalo postići sporazum kako bi u pokrajini moglo da se živi normalno, bez opterećenja onim što se dogodilo u prošlosti.

"Potrebni su nam sporazumi o tome šta je čija imovina, privatna i državna, neophodno nam je da osiguramo elementarnu bezbednost za sve žitelje tog dela Srbije, a pogotovo za Srbe, koji su ugroženi. Potreban je i dogovor o ekonomiji, kako će funkcionisati slobodna trgovina… I mnogo drugih pitanja koja omogućavaju normalan život ljudi. U centru napora kroz dijalog trebalo bi da budu ta pitanja", dodao je Jeremić, saopštila je Narodna stranka.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.